StoryEditorOCM
ŠibenikDUBOKI NAKLON

Davorka Blažević: ‘Šibeniče, svaka čast! Ovakav doček 2024. nije imao nitko u zemlji‘

Piše Davorka Blažević
5. siječnja 2024. - 13:19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Male stvari čine ljude zadovoljnima. Puno više od najava pretencioznih megainvesticija koje se planiraju i prezentiraju desetljećima, a nikako da se ostvare.

Ono što je danas i sad se broji, ljude veseli, podiže im optimizam i daje nadu da život može biti bolji. Jedna od tih “malih” stvari, koja, jasno, ima svoju cijenu, je i doček nove godine koji Grad organizira za svoje građane na javnom gradskom prostoru, bez skupih toaleta, raskošnih menija i elitističkog diferenciranja onih koji imaju i onih koji nemaju, za sve jednako, za sve otvoreno. A Šibenik se i ove godine u tome iskazao! Da bismo riječ rekli…

Zavidni glazbeni ukus

Šibenik se sa svojim ljetnim sezonama na Svetom Mihovilu, u Kući umjetnosti Arsen i Baroneu potvrdio kao destinacija zavidnoga glazbenog ukusa koja ne podilazi masovnim trendovima prononsiranog koncertnog kiča i doista bi bila šteta da je to pokvario novogodišnjim masovkama daleko ispod već stečenog rejtinga. I što je najvažnije, svojim netipičnim, dobro promišljenim odabirom stekao je oduševljene sljedbenike ne samo u Šibeniku, nego i u cijeloj regiji, ali i znatno šire.

- Šibenik je još jednom na originalan i sebi svojstven način dočekao novu godinu. Na dvije pozornice u gradu ispraćala se stara 2023. i dočekivala nova 2024. godina. Fešta koja je trajala čak tri večeri zaredom, u sklopu 321 programa, protekla je besprijekorno, na čemu sam zahvalan svim mojim sugrađanima - sa zadovoljstvom je nakon novogodišnje noći šibenski gradonačelnik Željko Burić poručio svojim sugrađanima s kojima se, kako je objavio na društvenim mrežama, nažalost, nije mogao zabavljati zbog viroze koja ga je u tome omela.

- Hvala svim dežurnim i žurnim službama, gradskim poduzećima, svim ljudima na terenu koji su se pobrinuli da novogodišnja noć protekne mirno i sigurno. Hvala organizatorima Adventure na bogatom i kvalitetno osmišljenom programu u kojem smo uživali od početka prosinca. Hvala turističkim djelatnicima i našim ugostiteljima koji su na svoj način pridonijeli blagdanskom ozračju na šibenskim ulicama. Iskrena zahvala i našim glazbenicima i glazbarima koji su pokazali zašto s ponosom nosimo epitet grada u čijem je identitetu pjesma i muzikalnost - nije gradonačelnik zaboravio baš nikoga u svojoj javnoj zahvali nakon najduže i najluđe noći u godini koja nije donijela nikakvih nereda, incidenata, niti intervencija službi koje su tu večer redovito atento.

Koncert za pamćenje

Da ne mistificiramo oko šibenske novogodišnje ponude, recimo da je u Šibeniku na prepunom trgu između Stare gradske vijećnice i Katedrale s UNESCO-vom markicom, za prvorazredno raspoloženje u novogodišnjoj noći bio zaslužan britanski bend Stereo MS’s, koji šibenskoj publici nije nepoznat, jer su u ovom gradu po drugi put, što znači da ih je Šibenik, i njegova rasplesana publika, oduševio.

Istodobno, u gradskom Perivoju Roberta Visianija, u kojem je od početka prosinca do ulaska u Novu godinu trajala Adventura, a na njezinoj su se pozornici izmijenjivali brojni glazbenici, za urnebesno raspoloženje bio je zadužen Davor Gobac i Psihomodo pop s kojima su brojni Šibenčani i njihovi gosti uplesali u novu 2024. Pomislili biste, čemu dva dočeka, pa zar na taj način ne konkuriraju jedan drugome, ne otimaju publiku jedan drugome, ali ne! Sve je to savršeno štimalo i izvanredno se jedno na drugo nadovezalo. Kažu, bio je to koncert za pamćenje!

U isto vrijeme, Zadrane je zabavljao Jole u sklopu adventskog programa na Trgu Petra Zoranića, a domaća glazbena snaga Ivica Sikirić Ićo na Narodnom trgu. Na splitskoj rivi je dobro raspoložene Splićane pred odbrojavanje podizala Doris Dragović, a uz nju na dočeku su nastupili i poznati reper Grše, te legendarni duo Kuzma & Shaka Zulu, a u Dubrovniku je za feštanje do zore bio zadužen Zdravko Čolić.

Šibenik je uz Psihomodo pop bio jedini hrvatski grad koji je angažirao strane glazbenike, kako rekosmo, Stereo MS’s i Parov Stelar koji je svojom izvanserijskom svirkom u subotu navečer bio prvoklasna uvertira za ludu novogodišnju noć na Trgu pred Katedralom. Naravno, o ukusima se ne raspravlja, ali to je posebna noć u godini i red je da se organizira i poseban program. Šibenčani su to, za razliku od svojih dalmatinskih susjeda, i napravili!

Jasno, takav program nije jeftin, ali nije stvar u skupim stranim glazbenicima jer Zdravko Čolić je Dubrovčane stajao nimalo skromnih 130 tisuća eura. Splićane je fešta koštala ipak znatno manje, 80 tisuća eura, a Zadrane samo 50-ak tisuća.

Šibenik je, u organizaciji Tvrđave kulture, doveo dvije svjetske glazbene zvijezde za svoj doček Nove, tzv. 321 FEST, što ga je koštalo 100 tisuća eura.

Uzgred, lani su ispred Katedrale svetog Jakova za doček nove godine nastupili Ida Prester i bend Lollobrigida kao predgrupa, a potom svjetska glazbena ikona Roisin Murphy, što je Šibenčane stajalo 75 tisuća eura. I ljestvica se tada podigla visoko. Sada više nema natrag. Od Šibenika svi imaju velika očekivanja i treba ih ispuniti, jer kad jednom publiku razočarate, ona vam se teško ponovno vraća…

Kvaliteta se isplati

Ove godine Šibenik nije razočarao. Naprotiv! Na tisuće rasplesanih dvije noći pred Dalmatinčevom katedralom, u subotu uz Parova Stelara i u nedjelju uz Stereo MS’s. I još k tome Gobac u Parku! I Šušur u Jadranu za drugu vrstu publike, Komorni orkestar u Samostanu svetog Lovre… Za svakog nešto, ni za koga baš ništa!

Ukratko, smisao i cilj ovog teksta jest jednostavno rečeno - pohvala! Pohvala organizatorima, Tvrđavi kulture i Gradu Šibeniku koji su svojim sugrađanima osigurali prvorazrednu zabavu u prigodi dočeka nove 2024. godine, a da nisu podlegli masovnom (ne)ukusu ni pomami za glazbenim trashom. To čini razliku. Između Šibenika i ostalih, primarno susjeda, koji su u doista velikom broju zbog kvalitetne ponude pohrlili na doček u Šibenik. I bili oduševljeni što se moglo čuti na svakom koraku Krešimirova grada kojim su se tih dana kretali.

Kvaliteta se uvijek isplati. Dokazuju to i brojke Turističke zajednice grada koje govore da je u Šibenik na doček stiglo preko dvije tisuće gostiju iz cijele Hrvatske, pa i iz drugih zemalja. U Solarisu je, kaže direktor TZ-a Dino Karađole, evidentirano oko 1100 gostiju, svi gradski hoteli i hosteli bili su popunjeni, kao i privatni smještaj, samo su neki propustili goste i prijaviti…

Ove godine, ističe Karađole, na rivi je radilo i 7-8 restorana, pa za razliku od lanjske godine gosti nisu nakon najluđeg tuluma u godini morali navaljivati na pekarnice da bi došli do kojeg peciva.

Restoranima koji su se odazvali pozivu TZ-a i Grada i radili, isplatilo se. Šibenik je bio pun kao šipak, prekrcan životom i mladošću. Naposljetku, svim kritičarima poručujemo: Bio je ovo program koji je osmislila mlada ekipa okupljena u Tvrđavi kulture i, razumljivo, ciljano na mladu publiku. A kako bi drugačije i moglo biti?!

image

Nastup Stereo MC’sa

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

Nikome nije bilo hladno

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

Sretno u 2024.!

Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media
02. lipanj 2024 08:01