StoryEditorOCM
ŠibenikKad će dom na Šubićevcu?

Čeka se i nekoliko godina: donosimo odgovor koji željno iščekuju mnogi Šibenčani treće životne dobi

Piše Marija Lončar
12. veljače 2024. - 13:11

Kad će biti otvoren novi dom za starije osobe na Šubićevcu? Pitanje je to na koje odgovor željno iščekuju mnogi Šibenčani treće životne dobi, osobito ako se ima na umu da se na smještaj u domovima čeka i po nekoliko godina, a u samom Šibeniku djeluje tek jedan dom za starije i nemoćne osobe – Cvjetni dom na Vidicima.

Dom na Šubićevcu trebao bi pak biti smješten u zgradi bivšeg studentskog doma koji su koristili studenti šibenskog Veleučilišta sve do preseljenja u srpnju prošle godine u novoizgrađeni dom na Palacinu.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Bivši studentski dom na Šubićevcu Grad Šibenik prodao je u međuvremenu Šibensko-kninskoj županiji koja je od početka isticala kako će taj prostor biti namijenjen osobama starije životne dobi. Na Šubićevcu će se tako urediti svojevrsni centar za starije osobe, a u dio zgrade, točnije u onaj u kojem su bili smješteni uredi Studentskog centra, uselit će se neke županijske službe.

-Trenutačno se radi snimak stanja cijelog prostora kako bismo mogli pristupiti adaptaciji zgrade. Intencija je da to budu smještajni kapaciteti dnevnog i poludnevnog tipa, odnosno da starije osobe ostaju što dulje u obitelji, a da u dom na Šubićevcu dolaze na poludevni ili cjelodnevni boravak. Trend u EU je da se klasični domovi više ne grade – kazao je šibensko-kninski župan Marko Jelić ističući kako Županija u tom smislu slijedi trendove Europske unije, ali isto tako računa i na novac europskih fondova za uređenje budućeg centra na Šubićevcu.

image

 Marko Jelić

Niksa Stipanicev/Cropix

Koliko će cijeli projekt koštati i što će točno sadržavati, odnosno kada bi uređenje moglo početi i koliko će trajati te, konačno, kada će novouređeni prostor biti otvoren, Jelić nije mogao reći. Slijedi izrada projektne dokumentacije i dobivanje potrebnih dozvola za gradnju, no to, veli Jelić, nije osobit problem i sve može biti relativno brzo završeno, ali će trebati čekati otvaranje odgovarajućeg natječaja na koji bi cijeli projekt mogao biti prijavljen.

Iz Županije su još prije isticali kako bi budući centar za starije na Šubićevcu osim pomoći starijim i nemoćnim kroz različite sadržaje, pomagao i članovima obitelji omogućujući im edukaciju kao i osnivajući grupe podrške, odnosno mobilne timove za pomoć obiteljima u njezi starije i oboljele osobe u njihovim kućama.

Kako o rokovima početka rada budućeg centra na Šubićevcu, Jelić za sada nije mogao čak ni okvirno govoriti, izvjesno je da će na realizaciju trebati i te kako čekati.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
27. travanj 2024 19:04