StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenska top tema

Burićevim ‘optimalnim rješenjem‘ nitko nije zadovoljan; Najviše su zakinuti roditelji djece iz gradskih vrtića

Piše A.P.
17. studenog 2022. - 19:48
Roditeljii djece u šibenskim gradskim vrtićima cijena skače 178 kuna mjesečnoilustracija/Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U duhu poskupljenja koja nas u zadnje vrijeme pogađaju sa svih strana, roditelje čija djeca pohađaju gradske vrtiće čeka još jedan udarac po džepu. Naime, cijena vrtića za sve roditelje čija su djeca polaznici javnih gradskih vrtića kao i onih privatnih i vjerskih od prvog siječnja sljedeće godine bit će izjednačena, točnije iznosit će 678 kuna odnosno 90 eura.

No, vratimo priču malo unazad. Od rujna ove godine, privatni i vjerski šibenski vrtići bili su primorani povećati cijene boravka djece za 22 posto jer je Gradska uprava odbijala izjednačiti iznos subvencije koji iz proračuna odvaja za gradske vrtiće sa iznosom subvencija za privatne i vjerske vrtiće. Subvencija iz proračuna za gradske vrtiće zasad iznosi oko 2.000 kuna za dijete, dok se za privatne i vjerske vrtiće odvaja otprilike 900 kuna. Negodovanje roditelja na nejednako subvencioniranje bilo je neminovno, pogotovo dodamo li njihov argument da je za upisivanje djece u privatne ili vjerske vrtiće u principu kriv Grad jer nije osigurao dovoljan broj gradskih vrtića. Sada međutim, više nisu nezadovoljni samo roditelji djece polaznika vjerskih i privatnih vrtića već i roditelji djece iz gradskih vrtića, jasno je i zašto. Ukoliko primjerice, imate dvoje djece vrtićke dobi, mjesečno ćete odvajati 360 kuna više za boravak djece u gradskom vrtiću, stoga je negodovanje na ovu odluku također bilo neizbježno.

image

Željko Burić

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Povjerenstvo koje je u Gradu Šibeniku osnovano radi izrade optimalnog modela sufinanciranja djece u predškolskim ustanovama privatnih i vjerskih osnivača nakon analize donijelo je zaključke koji će biti predloženi svakoj od ustanova pojedinačno. Grad Šibenik sufinancirat će razliku do pune ekonomske cijene djeteta, koja je u svakoj od ustanova različita. Time će se izjednačiti cijene vrtića u javnim gradskim ustanovama sa cijenama u vrtićima privatnih i vjerskih osnivača – stoji na službenim stranicama Grada Šibenika kao rješenje na zahtjev roditelja djece iz privatnih i vjerskih vrtića za izjednačavanje subvencija.

-Mišljenja sam da je vrtić super stvar i zapravo neophodan dio života svakog djeteta i osobno obožavam vrtić jer se moja djeca tamo igraju, uče, smiju, zabavljaju, stječu prijateljstva i dođu kući sretna i zadovoljna. Pretpostavljam da postoji razlika između gradskog i privatnog vrtića, odnosno gotovo sigurno postoji razlika u uslugama koje pružaju te smatram da možda nije fer da plaćamo istu cijenu boravka djeteta u vrtiću samo zato što u Gradskoj upravi nisu znali na adekvatan način riješiti ovaj problem. Kad zbrojim sve, poskupljenje smo svakako očekivali s obzirom na to da je poskupio i zrak koji dišemo, ali ipak se nadam da će se naći neko primjereno rješenje za ovu situaciju odnosno kompromis između Grada i roditelja čija djeca pohađaju privatne i vjerske vrtiće bez da itko pati – kaže nam jedna mama čije su dvoje djece polaznici šibenskog gradskog vrtića.

image

Franka Ercegović, Jasna Grubišić i Zorana Ivić iz privatnih vrtića

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Predstavnici roditelja djece iz privatnih i vjerskih vrtića javno su prenijeli izvadak Prijedloga proračuna za 2023. godinu iz kojeg se može iščitati kako Grad u idućoj godini planira povećati iznos subvencije gradskim vrtićima sa trenutnih 1.992,80 kuna na 2.020,89 što je povećanje od 28 kuna, dok će se iznos subvencije za privatne i vjerske vrtiće od iduće godine povećati za 190 kuna odnosno sa sadašnjih 900 na 1.090 kuna. Sukladno tome uplata roditelja za sve vrtiće iznosit će 678 kuna. Riješimo li ovaj prilično jednostavan matematički zadatak, da se zaključiti kako će razlika među subvencijama biti otprilike 1.000 kuna kao i dosad, dok će se mjesečna uplata roditeljima djece iz gradskih vrtića povećati za 175 kuna, a roditeljima čija djeca pohađaju privatne i vjerske vrtiće smanjit će se za 191 kunu.

Kako se situacija zahuktava, tako se stvara i razdor među roditeljima. Roditelji djece iz gradskih vrtića izjednačavanje cijene boravka protumačili su na način da će oni time financirati roditelje djece iz privatnih i vjerskih vrtića s obzirom na to da njima cijena pada, dok ovi drugi opet negoduju jer po njihovom mišljenju ‘‘uprava obmanjuje javnost i roditelje kako je razlog povećanja cijene u gradskim vrtićima smanjenje uplate roditelja u privatnim i vjerskim vrtićima‘‘ što, realno, nigdje nije rečeno.Gradskoj upravi poslali smo upit o objavljenom priopćenju o izjednačavanju cijene boravka u vrtićima, s naglaskom da u suštini to nije ni bio zahtjev roditelja iz privatnih i vjerskih vrtića, već izjednačavanje subvencija.

-U Nacrtu prijedloga Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Šibenika za 2023. godinu, nije definirana visina subvencije po pojedinom vrtiću. Traženje jednake subvencije za sve privatne i vjerske vrtiće nije utemeljeno, zbog njihovih različitih ekonomskih cijena po djetetu. Predložena cijena za roditelje iznosit će 90 eura za sve vrtiće na području grada neovisno o osnivaču. Razlika do ekonomske cijene po djetetu bit će subvencionirana od strane Grada u iznosu koji će pokazati stručna financijska analiza za svaki pojedini vrtić. Intencija Gradske uprave je svim roditeljima omogućiti uslugu predškolskog odgoja i obrazovanja po jednakim uvjetima, bez obzira koji vrtić njihova djeca pohađaju, stoga se i predlaže izjednačena cijena za roditelje u svim predškolskim ustanovama – odgovaraju iz Gradske uprave.

image

 Tonči Restović

Niksa Stipanicev/Cropix

Komentar o novonastaloj situaciji zatražili smo od predsjednika šibenskog SDP-a i potpredsjednika Gradskog vijeća, Tončija Restovića, koji kaže kako je činjenica da Grad jednostavno ne ulaže dovoljno u vrtiće.

-Iz godine u godinu, nema dovoljno mjesta u gradskim vrtićima za svu djecu i u takvom slučaju je jedino ispravno, naravno, subvencionirati privatne vrtiće i biti zahvalan što uopće postoje jer gdje bi roditelji inače s djecom. Naravno da će ova odluka udariti po džepu roditelje djece u gradskim vrtićima i mislim da je nastao još veći problem nego što je bio. Nitko ni ne kaže zapravo da će cijena biti ista jer Grad ne može diktirati privatnim i vjerskim vrtićima kako i koliko će naplaćivati boravak djece u svojim vrtićima. Grad jednostavno mora ići u izgradnju novih vrtića i povećanje vrtićkog kapaciteta, a zaista ne znam kako će se ovo riješiti jer mislim da je uzelo malo više maha no što je trebalo – ističe Restović.

Suma sumarum, Grad predlaže predškolski odgoj i obrazovanje po jednakim uvjetima (i cijenama), roditelji djece iz gradskih vrtića smatraju kako financiranje privatnih vrtića nije njihov zadatak, dok predstavnici roditelja čija su djeca polaznici privatnih i vjerskih vrtića tvrde kako njihova djeca i dalje Gradu vrijede upola manje. Zaplet kojem se ne nazire skori rasplet

27. travanj 2024 12:54