StoryEditorOCM
ŠibenikUspješan i bez dlake na jeziku

Burić primio nagrađivanog studenta Josipa Skeju, on opleo po znanstvenoj zajednici i društvu

16. siječnja 2017. - 16:16

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić primio je danas studenta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, smjer biologija, Josipa Skeju kojega od završetka studija i zvanja magistra eksperimentalne zoologije dijele svega dva-tri tjedna kada će diplomirati.

-Riječ je o izuzetnom mladom znanstveniku, a posebno je značajno to što je otkrio vrstu skakavaca koja je po njemu nazvana pa bismo tako mogli reći da Šibenik ulazi i u priču o zoologiji. A tko zna, možda će jednog dana i našem mladom znanstveniku biti pridodano Josip Skejo Šibenčanin! Josip je već tijekom studija bio prepoznat i dobitnik je više nagrada, među kojima i one Rektorove – kazao je Burić konstatirajući sa žaljenjem kako će svoju karijeru Skejo, poput mnogih mladih, morati nastaviti izvan Hrvatske, jer skoro odlazi na doktorski studij u SAD-u gdje je dobio stipendiju.

Uspješni šibenski student novinarima je objasnio kako se već godinama bavi proučavanjem skakavaca, pa ga neki u šali nazivaju skakavacologom, i to radi u suradnji s 25 znanstvenika iz cijelog svijeta. Nije propustio istaknuti kako i među znanstvenicima vlada konkurencija, netrpeljivost i zavist, pa oni koji istražuju stonoge ne vole one koji se bave skakavcima, primjerice!

-Iako je jedna vrsta skakavaca nazvana po meni, ja ću biti prvi koji će opovrgnuti tu vrstu, jer sam pronašao novu. Pripremam i rad s 31 novom vrstom iz Papua Nove Gvineje, a ove godine izdat ću i preglednih svih vrsta skakavaca i zrikavaca u Hrvatskoj – kazao je Josip i nastavio:
-Pet godina radim u Hrvatskoj, a objavljujem 3, 5 godine. Imam više objavljenih radova s h-indeksom nego rektor Sveučilišta u Zagrebu i ministar znanosti kojeg prozivaju zbog plagijata. U znanosti je to numerološki lako izmjeriti. Mislim da je sramota da postoje studenti koji imaju jači indeks negoli ministar znanosti – konstatirao je.

Otkrio je i kako je svojedobno želio postati svećenik i od tada, kaže, gaji sumnjičavost u demokraciju kao sustav u kojem većina odlučuje o stvarima za koje nije kompetentna i o kojima nema potrebna znanja.
Komentirajući zašto odlazi iz Hrvatske, Skejo je istaknuo kako je novac glavni razlog.

-Moj opstanak u Hrvatskoj povezan je s financijama i nemogućnosti da provodim istraživanja. Tu je opremljenost laboratorija, a da bih nastavio ovo raditi moram putovati, npr. u Madrid ili Vladivostok gdje postoje velike zbirke kukaca. Ali tko će mi platiti taj put? Ako bih ostao u Hrvatskoj i radio na fakultetu, najveći dio vremena odlazio bi mi na nastavnički posao, a ne bih imao vremena niti bi mi plaća bila dovoljna da nastavim s istraživanjima. U nas ne postoji prostora za to. Mogao bih ostati i boriti se sa cijelim sustavom, a u SAD-u je sustav drugačije postavljen – istaknuo je Skejo.

Svoje stavove o stanju u hrvatskoj znanosti i društvu Josip je iznio opušteno, bez ljutnje u glasu, ali mladenački odlučno. Ipak, šibenski gradonačelnik Burić tu je priču na neki način prekinuo dodajući kako ona ne spada u „predmet ovog svečanog primanja“. Stoga je mladom i ambicioznom Josipu darovao knjigu „Zaboravljena Dalmacija na starim razglednicama“, vjerujući kako će ga ona podsjetiti na zavičaj, ali i na to one koji su ostali i uspjeli u svojoj zemlji.

   
 
 

28. travanj 2024 03:52