StoryEditorOCM
ŠibenikPOSTIZBORNA ANALIZA

<br /> Dujić kao Zidane – dupla kruna, Burić kao Real – obranio titulu, Klarin kao Mandžo - uzalud zabio, a SDP kao Juve - potpuno nestao u drugom krugu, odnosno poluvremenu

9. lipnja 2017. - 15:53

HDZ-ovci pobjedu u Šibeniku nisu proslavili 21. svibnja, nakon prvog kruga izbora, ni 15 dana kasnije nakon drugog kruga...Proslavili su je točno tri mjeseca prije, još 21. veljače kada je objavljeno da će kandidat SDP-a umjesto dugo očekivanog Franka Vidovića biti većini skoro pa nepoznati politički anonimus Josip Živković. "Gotovo je, Franko se prida, uteka je, pobjeda!" - gorjele su te večeri internetske linije, društvene mreže i mobilna telefonija. Epilog smo vidjeli sto dana kasnije - SDP-ov stručnjak za vjetrenjače prošao je u srazu s dr. Željkom Burićem slično kao i Don Quijote u borbi s vjetrenjačama.

 

A s njim i njegov vjerni Sanco Pansa u liku Antona Dobre Taše. Koji je trebao biti SDP-ovo tajno oružje. HDZ-ovac na listi SDP-a koji će Živkoviću privući glasove nezadovoljnih zato što listu HDZ-a predvodi bivši član HSLS-a i Saveza komunista. Zvuči blesavo, kao što i jest, no prije tri mjeseca bilo je i u HDZ-u dovoljno onih koji su vjerovali u ovakve slične konstrukte i "umotvorine"' uličnih filozofa koji su se nerijetko znali probiti i u medije kao tumačenja "dobro upućenih izvora". Poput onog da će umjesto dr. Željka Burića kandidat za gradonačelnika Šibenika biti odvjetnik Branimir Zmijanović.

Jedini, ali zapravo i najteži zadatak, koji je nakon toga imao Nediljko Dujić, šef HDZ-ovaca u županiji, bio je da spriječi preuranjeni trijumfalizam i euforiju bez pokrića, stranku još tri mjeseca drži pod punom ratnom spremom, u stanju "bojeve gotovosti" i da barem glumi kako još ništa nije gotovo i da pobjeda – ni u Šibeniku, ni protiv Vidovića koji se izmjestio na županiju kontra Pauka, neće sama od sebe pasti u krilo. U tome je u potpunosti uspio. Teško se sjetiti kada je HDZ vodio tako ciljanu i fokusiranu kampanju kao na ovim lokalnim izborima, u kojoj se posvetio isključivo radu na terenu, među vlastitim članstvom – ionako brojnom i ravnomjerno raspoređenom po cijeloj županiji – a tamo gdje se stvar mogla riješiti dogovorom riješila bi se, bez borbe i bez žrtava.

- U Rogoznici, Murteru i Bilicama već smo pobijedili jer tamo nemamo protukandidata - zadovoljno je govorio Dujić nekoliko dana prije izbora, prognozirajući kako će HDZ imati najbolji izborni rezultat u zadnjih 20 godina. "I on neće biti zbog slabosti oporbe, već zbog snage HDZ-a".

 

Danas je teško reći da je bio u krivu. Oporba – i zbog toga joj je Dujić javno, dan nakon izbora odao i priznanje – u tome mu je išla na ruku utoliko što je vodila najčišću i najpozitivniju kampanju do sada. Svatko je igrao svoju igru onako kako je najbolje znao i umio. To što je "Brko" na koncu završio kao Zidane – dupla kruna – dr. Željko Burić kao Real – obranio titulu, a SDP kao Juventus – popio četiri komada i sasvim nestao u drugom krugu, odnosno poluvremenu, to je sasvim druga stvar.

A kad se već igramo nogometa, nije teško pogoditi tko je bio SDP-ov Mandžukić. Ivan Klarin bio je, kao i naš Mandžo, strijelac jedinog lijevog zgoditka u ovom izbornom finalu – osvajanje općine Tisno – no on se, čim se probudio, jutrom nakon izbora ponio kao da je pobijedio na izborima za predsjednika Republike. Pa je tako odmah zatražio ne samo abdikaciju predsjednika vlastite stranke Davora Bernardića, nego i ostavku predsjednika "susjednog i prijateljskog" HNS-a Ivana Vrdoljaka.

 

- Bernardić mi nije imao potrebe čestitati na izbornom uspjehu od preko 60 posto osvojenih glasova. Nije me nazvao prije dva tjedna, a nije me nazvao ni sinoć, za razliku od primjerice Zorana Milanovića koji je više puta nazvao da čestita. Bernardić, jasno, ne treba otići zbog političke nekulture koju je pokazao prema meni, nego zato što je SDP sa svojim partnerima doživio potop u cijeloj Hrvatskoj! Nazovimo stvari svojim imenom, nas par pojedinaca u Dalmaciji ostvarili smo izborni uspjeh na račun vlastitih imena, a usprkos SDP-u s Bernardićem na čelu i zato on više ne može biti predsjednik stranke - poručuje Klarin. Za razliku od Milanovića, koji bi po Klarinu očito to mogao biti opet. Nejasno je samo je li zato što je nazvao Klarina da mu čestita ili zato što je – za razliku od Bernardića – izgubio čak dvoje zadnje parlamentarne izbore. I protiv Karamarka i protiv Plenkovića.

No, ako Klarin zaista smatra da je on – i još par pojedinaca, da ne ispadne kako samo sebe hvali - postigao izborni uspjeh na račun vlastitog imena, a usprkos SDP-u s Bernardićem na čelu, onda nema potrebe da Beru poziva na ostavku. Neka izađe iz SDP-a i kandidira se na sljedećim izborima pod vlastitim imenom. Pa nek u SDP-u plaču – "Ivane, vrati se".

06. svibanj 2024 07:14