StoryEditorOCM
Šibenikpopuštanje mjera

‘Bilo je dobro i online, neki su bili redovitiji nego prije‘: djeca se vraćaju i u škole stranih jezika, provjerili smo kakva je situacija u Šibeniku

Piše Marija Lončar
15. veljače 2021. - 19:04

Nove mjere popuštanja koje su u ponedjeljak stupile na snagu, vratile su djecu i u škole stranih jezika. Živnulo je tako i u šibenskoj školi stranih jezika Lingua koja je još od kraja studenog, odnosno početka prosinca, sukladno tada propisanim epidemiološkim mjerama u Šibensko-kninskoj županiji, nastavu održava jedino on line.

I dok su se osnovnoškolci i srednjoškolci u svoje klupe postepeno vraćali, škole stranih jezika tek su sada dočekale popuštanje mjera. Na veliko zadovoljstvo roditelja i djece, kaže osnivačica i ravnateljica Lingue Adriana Carić Kovačić.

- Roditelji su bili oduševljeni kada smo ih zvali da počinje nastava u razredima. Oduševljeni zbog djece, jer, zbog svih ovih okolnosti, ona žive bez normalnog druženja i komunikacije s vršnjacima. Epidemioloških mjera strogo se pridržavamo i dalje. Naše su grupe malene i prilagođene prostoru. Mjeri se temperatura, nose maske, pazi na dezinfekciju, a imamo i toplu vodu i sapun, što djeca nemaju ni u svim školama. I dalje nema zadržavanja po hodnicima, a ne zadržavaju se ni roditelji koji dovode djecu, iako su se prije znali družiti. Na sreću u školi nismo imali nijedan slučaj zaraze. Stalno pratimo situaciju u gradu i županiji i uvijek smo spremni prijeći online ako bude trebalo. Već smo se u tomu odlično uvježbali i uhodali, a moram reći i da su polaznici to dobro prihvatili. Čak su redovitiji bili na online nastavi nego u razredu – objašnjava Carić Kovačić.

Dodaje kako se u razred vraćaju i odrasli polaznici, ali tek djelomično. Naime, za njih vrijedi kombinirani model, pa će jedan tjedan svoj strani jezik učiti u živo, a drugi na daljinu. Također, za sve koji se još ne osjećaju sigurnim, i dalje će se održavati online nastava. No, zbog takvog modela rada Lingua je ostala bez najmlađih polaznika, djece u dobi od 3 do 6 godina kojima je za učenje važna fizička interakcija, reći će Carić Kovačić.

- Nadamo se da će situacija biti bolja, premda to nitko ne može prognozirati. Ali, optimistični smo i želimo raditi – zaključila je Carić Kovačić.

Ipak, škola stranih jezika u šibenskom Pučkom otvorenom učilištu (POU) ostala je i dalje zatvorena. Izuzetak su jedino maturanti, dok svi ostali polaznici sa svojim nastavnicima nastavljaju učiti na digitalnm platformama. Takvu situaciju ravnateljica Miranda Slipčević objašnjava činjenicom što već godinu dana djeca ne uče strane jezike u POU-u.

- Škole stranih jezika otvaraju se za djecu, a mi smo se orijentirali na odrasle. Nije da nemamo prostora ili slično, ali nismo mogli imati grupe tako da jedna drugu prate i zato smo se orijentirali na odrasle. I srednjoškolce. Ostajemo online do daljnjeg. Polaznicima to odgovara i zadovoljni su, a mi se nadamo da će ove epidemijske mjere prestati važiti od 1. ožujka. Kada one prestanu i mi ćemo se otvoritit – rekla je Slipčević.

26. travanj 2024 09:16