StoryEditorOCM
Šibenikagresivni zahvati

Bespravni graditelji divljaju na sve strane, na udaru i zaštićeni krajobrazi. Bageri i nadomak Šibenika

Piše Davorka Blažević
14. ožujka 2024. - 12:21

Potreba ljudi da grade stalna je i razumljiva, jer žele učiniti što kvalitetnijim život koji teče a čovjek u njemu nužno ostavlja svoj trag. I nije problem u tome što se gradi, problem je što se to čini ne poštujući zakone i prostorno-plansku dokumentaciju, nasilno i neodgovorno, što se samovoljno krče šume, probijaju putovi, ravnaju krševiti tereni i gdje god komu padne na pamet pripremaju temelji za neku buduću možebitno stambenu ili turističku gradnju.

Radi se i u područjima zaštićenog krajobraza, poljoprivredni i negrađevinskim zonama, bez dopuštenja i dozvola nadležnih tijela i institucija. U starim državama EU, visoko razvijene vladavine prava, takvo što je nezamislivo. Tamo to nikome i ne pada na pamet, jer, lako što bi platili enormne kazne, nego bi ih trenutno proglasili neuračunjljivima. Kod nas, nitko se nikoga ne boji, argumenti sile još uvijek su najjači…

Nedavno smo pisali o slučaju noćnih građevinskih radova na rubu Nacionalnog parka "Krka", nedaleko Roškog slapa, u naselju Laškovica-Prosik, gdje je svaka gradnja zabranjena, a područje je proglašeno zaštićenim krajobrazom. Uz sve ostale nadležne institucije koje smo konzultirali, tražili smo i očitovanje Državnog inspektorata RH (DIRH-a) i dobili ga tek nakon mjesec dana. Sasvim kratko.

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na lokaciji iz Vašega upita. Slijedom do sada utvrđenog u inspekcijskom nadzoru temeljem članka 119. Zakona o Državnom inspektoratu gradilište je zatvoreno postavljanjem posebne oznake "Zatvoreno gradilište". Inspekcijski postupak je u tijeku- odgovorili su nam iz DIRH-a.

A u međuvremenu su otvorena nova ilegalna gradilišta, nadomak samog grada. Na njih su nas upozorili građani koji redovito šeću tim područjem, pa su lako mogli primijetiti agresivne zahvate u prostoru koji nije građevinski.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Šibenskog lista od 14. ožujka

25. travanj 2024 23:28