StoryEditorOCM
Šibenik"Slučaj Crnica"

Bazen ostaje zatvoren dok ne stignu rezultati analize uzoraka prašine iz Centra "Ivan Vučetić"

17. veljače 2017. - 12:34

Kako bi osujetila bespotrebnu paniku i kuloarske interpretacije, tijek događanja koji su prethodili zatvaranju bazena u šibenskoj gradskoj četvrti Crnica, Javna ustanova Športski objekti Šibenik, odlučila je priopćenjem približiti javnosti.

Da je nekoliko djece zatražilo liječničku pomoć zbog zdravstvenih smetnji, zaposlenici ustanove saznali su, stoji u priopćenju kojeg je uputio Andrija Španja, ravnatelj Ustanove, u ponedjeljak uvečer, a kako se najprije posumnjalo u povećanu koncentraciju klora u bazenskoj vodi, već u utorak ujutro kontaktiran je šibenski Zavod za javno zdravstvo i zatražena intervencija.


Prve epidemiološke analize obrađenih uzoraka, međutim, rezultirale su negativnim nalazom. Količina klora bila je unutar dopuštene razine. I najnoviji rezultati kemijske i mikrobiološke obrade uzoraka bazenske vode ukazuju da  nije mogla biti uzrokom bilo kakvih zdravstvenih poteškoća.


Zanimljivo je da ni iz Objedinjenog hitnog bolničkog prijema šibenske bolnice, baš kao ni sa Odjela pedijatrije nije potvrđen prijem djece sa zdravstvenim problemima povezanim s izloženošću nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima u unutrašnjosti bazena.

Bez obzira što u utorak nije bilo novih dojava o zdravstvenim problemima korisnika bazena, na izvid bazenskih prostorija i klimatizacijsko-ventilacijskog sustava upućeni su djelatnici Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo koji su preporučili, a Sanitarna inspekcija prihvatila preporuku o zabrani korištenja bazena dok se ne dokaže da su provedene mjere temeljitog čišćenja i dezinfekcije svih površina prekrivenih prašinom, uključujući i stijenke bazena, baš kao i klimatizacijsko-ventilacijskog sustava. Naloženo je i mehaničko provjetravanje prostora te osiguranje prikladne zaštitne odjeće i opreme za zaposlenike.

U priopćenju se napominje da su tijekom inspekcijskog nadzora pozvani na očevid i djelatnici krim-policije Policijske uprave šibensko-kninske koje je o događaju izvijestio Zavod za javno zdravstvo.

- Djelatnici Javne ustanove trenutno izvršavaju preporuke Zavoda za javno zdravstvo i Sanitarne inspekcije, a bazen u Crnici ostat će zatvoren za korisnike do dobivanja rezultata analize i izvršenja preporuka nadležnih tijela. Molimo građane i korisnike zatvorenog bazena za razumijevanje, a o svim eventualnim novostima pravovremeno ćemo izvijestiti javnost-poručeno je iz Javne ustanove Športski objekti Šibenik.

Policijska uprava šibensko-kninska, pak, potvrđuje da je od zaposlenika Javne ustanove Športski objekti Šibenik zaprimila dojavu kako je na prostoru bazena Crnica "uočena bijela praškasta tvar i da je nekoliko djece zatražilo liječničku pomoć".
- O tome je odmah obaviještena Sanitarna inspekcija, dok su Zavod za javno zdravstvo obavijestili zaposlenici te Javne ustanove, 12. veljače kada su zamijetili bijelu praškastu tvar na prostoru bazena. Nakon obavljenog očevida provode se izvidi u cilju utvrđivanju okolnosti prijavljenog događaja-istaknula je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

Policija je, inače, izuzete uzorke bijele praškaste tvari uputila na analizu u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagreb, a budući da je zamoljena žurna procedura, rezultati će, doznajemo u policiji, biti uskoro poznati.

27. travanj 2024 15:18