StoryEditorOCM
ŠibenikUsamljene u noćnom maršu

Aktivistice Foruma žena jedine prošle Poljanom i đardinom noseći transparente i zviždeći zbog ugroženih prava žena

8. ožujka 2017. - 15:31

Aktivistice Socijaldemokratskog foruma žena šibenskog SDP-a ostale su usamljene u noćnom maršu koje su organizirale u povodu 8. marta, Međunarodnog dana žena.
Premda su u svojim medijskim objavama pozvale sve građanke i građane Šibenika da im se pridruže u ovome prosvjedu protiv nasilja, siromaštva i svih oblika društvenih nepravdi koje danas pogađaju žene u Hrvatskoj, povorci od tridesetak žena iz SDP-a s transparentima u rukama i zviždaljkama u ustima koja je u simboličnoj hodnji prošla Poljanom i perivojem Roberta Visianija, te zastala kod spomenika kralju Krešimiru nije se pridružio nitko osim novinarskih ekipa.

-Zajedno tražimo bolje i pravednije društvo jednakih mogućnosti za žene i muškarce. Mi u Socijaldemokratskom forumu žena SDP-, feministkinje i socijaldemokratkinje, to smo oduvijek i tvrdile, za to se zalažemo i borit ćemo se protiv svakog ograničavanja naših prava, kao i protiv svakog ograničavanja prava žena u cijelom svijetu, kazala je Ivana Vučenović, predsjednica Foruma.

-Prvi put organiziramo u Šibeniku noćni marš za obranu naših davno stečenih prava koja danas u Hrvatskoj stalno ugrožavaju konzervativci. Ovo je iskaz otpora društvenoj nejednakosti i diskriminaciji žena, istaknula je dodajući kako je noćni marš također i pobuna protiv niskih plaća, loših uvjeta rada, protiv nacionalizma, nasilja i seksizma, jednako tako i sjećanje na sve žene u prošlosti koje su se borile i izborile za svoja prava.

-Danas je malo žena koje se žele baviti politikom i ne usuđuju se javno izaći i prosvjedovati za svoija prava, ali, mi SDP-ovke nećemo odustajati i svaki dan ćemo biti glasne, istaknula je Vučenović.
Anita Jakšić, SDP-ova vijećnica u šibenskom gradskom vijeću smatra da je nasilje u obitelji jedan od najvećih problema u hrvatskom društvu danas, jer protokoli u službenom postupanju u takvim slučajevima ne donose ploda. Zato SDP kao stranka svakodnevno skreće pažnju na to i neće prestati sve dok se situacija ne poboljša, istakla je Jakšić.

A Vera Bego, jedna od sudionica marša iznijela je mišljenje da su žene prije bile slobodnije i hrabrije u zalaganju za svoja prava, dok je danas previše oportunizma i puno manje građanske hrabrosti, što je po njenom mišljenju, presudilo da im se sugrađanke i sugrađani večeras ne pridruže u znatnijem broju.

No, Bego je, kao primjer hrabrog istupa žena podsjetila na slavni 8.mart 1943. godine, pod nazivom "Žene Šibenika" za vrijeme Talijanske okupacije u 2. svjetskom ratu.
-Tada su od okupatora tražile kruh, glasno se usprotivile gladi i ratu i dosta ih je bilo uhapšenih nakon toga mitinga. Bile su hrabrije od mnogih danas, zaključila je Vera Bego.


 

28. travanj 2024 16:46