StoryEditorOCM
ŠibenikMalena, ali atraktivna

Ako zastanete neće vam biti krivo: ovo je jedina šibenska ulica hortenzija, stvorili su je brižni stanari

Piše Marija Lončar
15. rujna 2023. - 12:17

Ulica hortenzija - tako bi se mogla nazvati malena, slijepa ulica, sa svega nekoliko kućnih brojeva smještena neposredno uz Ulicu Stjepana Radića. Zapravo, to je rukavac te velike gradske prometnice. Premda je pomalo skrovita, ta uličica u koju se ulazi između urarsko-zlatarske trgovine Bože Paića i nekadašnjeg Baby Centera, a već godinama praznog poslovnog prostora, i te kako plijeni pozornost prolaznika. Barem onih koji vole zeleno. A kako i ne bi.

Od proljeća do kasne jeseni ona je prava oaza zelenila. Čista suprotnost sivilu asfalta i pročelja zgrada kojim je okružena. Velike cvjetne glave hortenzija u proljeće svojim kontrastom ružičastog cvijeta i zelenog lišća nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, dok ljeti i sam pogled na niz zelenih grmova stvara barem na trenutak ugodu spram užarenog asfalta.

Približava se jesen i hortenzije će dobiti šareno jesenje ruho – još jedan lijepi prizor, a sve to zahvaljujući brižnim stanarima koji su ovu biljku posadili u velike pitare s obje strane ulice stvarajući pravi mali zeleni koridor.

Hortenzije, treba i to znati, u Dalmaciji nije lako uzgojiti te ih održavati da budu reprezentativnog izgleda, jer traže sjenovito mjesto i dosta vode te zračne vlage, a k tomu joj ne paše ni vapnenasto tlo, zbog čega u kontinentalnom dijelu Hrvatske, za razliku od Dalmacije, lako uspijevaju i na javnim površinama.

Stanari u ovoj uličici godinama prkose tim preprekama. Rezultat je – jedina šibenska ulica hortenzija!

image
Marija Lončar/
image
Marija Lončar/
image
Marija Lončar/
03. lipanj 2024 15:03