StoryEditorOCM
ŠibenikOdlična priča

Ako trebate vrsnog brodskog mehaničara ili vodoinstalatera, nema problema - možete računati na učenike Industrijsko-obrtničke škole u Šibeniku

Piše šibenski.hr
1. studenog 2021. - 20:55

Ako trebate vrsnog brodskog mehaničara ili vodoinstalatera, nema problema - možete računati na završene učenike Industrijsko-obrtničke škole u Šibeniku. Posjetila ju je HRT-ova novinarka Sunčica Findak za rubriku "I mi idemo u školu". 

Ako su učenici koji su upisali smjer za vodoinstalatera godinama prvi na natjecanjima - onda to nešto govori.

- Da, ja sam mentorica, više puta smo osvajali državna i županijska prvenstva, rekla je nastavnica strojarske skupine predmeta Industrijsko obrtnička škola Šibenik Natalija Pajić za HRT

Mario se upravo sprema za natjecanje, ali je i aktivan na satu.

- Ja sad tu podižem nožice da mi bude na zadanoj visini, i wc školjka da bude na zadanoj visini, kazao je Mario, učenik trećeg razreda, smjer vodoinstalater.

Vježbe imaju u odlično osmišljenoj učionici na konkretnim instalacijama.

- Smatram da je jedna od najbolje opremljenih učionica za instalatere, plinoinstalatere, instalatere grijanja i klimatizaciju u Hrvatskoj, naglasila je nastavnica strojarske skupine predmeta Industrijsko obrtnička škola Šibenik Mirjana Škugor.

image

Zgrada Industrijsko-obrtničke škole u Šibeniku.
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Jedan od obrtničkih smjerova koje nudi škola, onaj za brodomehaničara jedan je od najatraktivnijih za učenike. Filozofija je jednostavna - dobar program, dobra edukacija i siguran posao.

- Bio sam na praksi u firmi i nakon školovanja ostao raditi kao zaposlenik, istaknuo je bivši učenik Dominik za HRT

- Brodomehaničari su traženi na tržištu, posebno u Šibeniku i okolici, potražnja je velika, marina ima puno, možda najviše na cijeloj obali i stalna je potreba za kvalitetnim ljudima koji mogu vršiti popravak motora, dodao je nastavnik strojarske skupine predmeta Industrijsko obrtnička škola Šibenik Ivica Ninić. 

Neki su upravo danas otputovali na praksu kako bi dodatno usavršili svoje znanje.

- Pozvan sam na Erasmus u Španjolsku, rekao je učenik trećeg razreda David, smjer brodomehaničar.

Jedini četverogodišnji smjer u školi je - brodski električar.

- Jedini smo razred takvog smjera u Hrvatskoj, izgleda da nedostaje tog zanimanja, mislim da bi mogli naći dobar posao, dodao je Dario, smjer brodski električar.

Novi su i predmeti za taj smjer. Posebno glavni - navigacijska i komunikacijska elektronika.

- Predmet ovakvog tipa ne postoji nigdje, tako da se mi prvi puta prilagođavamo kako te sadržaje približiti na srednjoškolsku razinu, naglasila je nastavnica elektrotehničke skupine predmeta Industrijsko obrtnička škola Šibenik Gorana Perišić Kranjčec.

image
 Zoran Živković ravnatelj škole.
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Školi nije strano ni humanitarno djelovanje.

- Trenutno jednoj našoj sugrađanki koja živi u neprimjerenim uvjetima uređujemo dom, znači, kompletne instalacije uređujemo i to s našim materijalom koje i doniramo, poručio je ravnatelj Industrijsko obrtnička škola Šibenik Zoran Živković.

I još mnogo toga ova škola pruža, pomaže i čini, ali nam kažu - nemojte nas hvaliti - učimo naše učenike da budu skromni, stručni i da pomažu. Ako smo uspjeli u tome - sretni smo. A uspjeli su, piše HRT

27. travanj 2024 10:33