StoryEditorOCM
ŠibenikBLAGO IZ PRIRODE

Ako ne znate kako izgleda bazga, jednu imate u centru Šibenika, u parku ispred Gospe vanka grada. I baš počinje cvjetati!

Piše Zdravko Pilić
14. travnja 2024. - 13:03

Proljeće je vrijeme kad cvjeta bazga, što brojni zaljubljenici u prirodu koriste da od cjetova ove biljke naprave ukusan sirup, koji je baza za mnnogima omiljen sok od bazge. Sve je popularniji i među Šibenčanima, no mnogi od njih imaju problem – ne znaju bazgu prepoznati. To drvo, naime, nije tako često u priobalju, ali ga zato u zaleđu županije ima jako puno, osobito na kninskom području, što nam je potvrdio i Damir Buntić, agronom. Koji je, osim što je maslinar i predani gljivar, pa je za vrijeme svojih gljivarskih pohoda po unutrašnjosti Šibensko – kninske županije, često nailazio na drveće bazge. - ‘Sok istina nisam pravio, ali sjećam se da moja majka jeste. I znam da ima jako puno ljudi koji ga vole, jer je jako osvježavajući, osobito ljeti‘ – kazao nam je Buntić.

No, ono što je zanimljivo je da je jedno drvo bazge – i to ne baš tako malo – raste i u samom centru Šibenika, u lijepo održavanom parku ispred Gospe van grada. I baš sad počinje cvjetati! Pa ga oni koji dosad nisu imali prigodu vidjeti bazgu i njezin cvijet, imaju prilike vidjeti i pobliže upoznati!

08. svibanj 2024 18:46