StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVelike promjene

Zoran Milanović pomeo je Kolindu, ali i teško ranio Plenkovića. Bitka za Pantovčak je gotova, sada kreće rat za HDZ

Piše Marina Karlović-Sabolić
5. siječnja 2020. - 21:20

Ljevica je bila na koljenima. HDZ se, unatoč svim aferama, činio nepobjediv. A onda je u političku arenu uletio Zoran Milanović. I, poput Hulka, smlavio HDZ.

Izvlačili su mu promašaje iz vremena kada je bio premijer. Otkrili da u privatnoj tvrtki koju vodi sebi plaću minimalnu plaću. Prigovarali mu Lex Perković. Plašili ljude komunizmom. Dignuli na noge Hercegovinu. Nudili 500 kuna za glas kontra Milanovića. I izlete u Međugorje.

Sve je bilo uzalud.

Hrvati su, po svojoj staroj navadi, odlučili da sva jaja neće staviti u istu košaru. Desnoj Vladi suprotstaviti su lijevog predsjednika. Iako s njim još od kada je bio premijer imaju neraščišćenih računa, začepili su nos, izašli na birališta i uvjerljivom većinom podržali Milanovićev izbor na Pantovčak.

I opet je to bio glas „protiv“. SDP-ov je kandidat pobijedio ne zbog toga što je nudio. Nego zbog toga protiv koga se borio. HDZ-ove predsjednice koja je sramotila sebe i zemlju nižući doista nevjerojatne gafove. Njezinog šefa Andreja Plenkovića koji se omrznuo radikalnoj desnici. Njihovog korupcijom okuženog saveznika Milana Bandića…Svatko je našao neki svoj razlog za glas „protiv“.

HDZ je pak platio ceh zbog podjele na desnici. Iscrpljena u međusobnim ratovima u, desnica se u drugom krugu nije uspjela okupiti oko Kolinde Grabar Kitarović.

HDZ uvijek pobjeđuje kada se svi drže za isti štap. I gube kada ratuju jedni protiv drugih.

Bitka za Pantovčak je završila, sada počinje rat za HDZ.

Milijan Brkić posljednjih je dana preuzeo sve konce u svoje ruke. Zamjenik predsjednika HDZ-a, izopćen iz vrha stranke nakon što se njime počeo baviti USKOK, u ponedjeljak je lakonski ustvrdio da Kolinda Grabar Kitarović pobijediti. Digao desnicu na noge. I – nije uspio.

Priča o komunizmu i komunistima očito više nije dovoljna ni desnim biračima. I oni su danas zahtjevniji nego što su bili devedesetih.

No, budimo realni: nije Brkić ušao u kampanju zato što voli Kolindu Grabar Kitarović. Nego zato što hvata poziciju za unutarstranačke izbore. Centristička politika Andreja Plenkovića nije samo trn u oku suverenistima svih boja izvan HDZ-a. Nego i desnoj struji unutar vladajuće stranke. Koja u niskom startu čeka HDZ-ov izborni Sabor. Na kojemu će, nema nikakve dvojbe, pokušati smijeniti Plenkovića sa čela stranke.

To je i razlog zbog kojega su u Plenkovićevom taboru odmah otvorili frontu.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković prvi je Brkiću bacio rukavicu izazova.

- Kampanja je bila desnija od politike koju trenutno vodi HDZ i to je jedan od zaključaka koje ćemo analizirati – ustvrdio je odmah nakon objave izlaznih anketa Jandroković.

Naznačivši kojim će smjerom krenuti potraga za krivcem za poraz na predsjedničkim izborima.

Glavna je fora što su na njima izgubili i jedni i drugi. I da nitko iz njih neće moći izaći kao pobjednik.
 

27. travanj 2024 22:08