StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDvostruki život

Žena zatražila mirovinu pokojnog supruga i doživjela šokantno iznenađenje: već ju je dobio netko drugi

Piše mozaik sd
20. rujna 2023. - 17:55

Da život piše romane poznatije je od izjave da nema mira ni u mirovini. Da su obje izjave istinite, potvrđuje sljedeći slučaj.

Kad joj je suprug iznenada preminuo od srčanog udara, Beograđanka je bila u šoku od tuge, ali to se ubrzo promijenilo. Naime, saznala je da je pokojni muž imao - tajnu obitelj. Imao je ljubavnicu s kojom je imao dijete koje je priznao.

Oni su u braku dobili dvoje djece koja su još uvijek maloljetna, pišu Nezavisne.

Nekoliko mjeseci nakon sprovoda, podnijela je zahtjev za njegovu mirovinu, ali dobila je informaciju da je već prima netko drugi, ljubavnica.

Mirovinski Fond PIO službeno je supruzi objasnio zašto ljubavnica, a ne supruga prima njegovu mirovinu. Naglasili su kako prema zakonu supruga ljubavnici ne može oduzeti pravo na tu penziju.

Naime, iako je dijete izvanbračno, stvar se ne može preokrenuti u korist zakonske djece i legalne supruge. Pravo na mirovinu u Srbiji nije ograničeno samo na bračne partnere, već ga, pod određenim uvjetima, ima i izvanbračni partner.

On to pravo može tražiti ako je zajednica trajala najmanje tri godine ili imaju dijete. To se pravo ne stječe automatski, već u izvanparničnom postupku koji se pokreće na zahtjev izvanbračnog partnera, piše N1 BiH.

U ovom slučaju Beograđanki je dvostruko teško, najprije je ostala bez muža, a onda bez njegove mirovine, "obogaćena" tek za spoznaju da je on vodio dvostruki život.

image

Kod mirovine je traumatičan ostanak bez svakoga eura (ilustracija)

Tom Dubravec/Cropix
06. svibanj 2024 07:05