StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNA JEDNOM MJESTU

Želite nekome donirati? Pokrenuta je stranica doniraj.hr. Njezini autori poručuju: Pronađi, doniraj, razveseli, svaka je kuna bitna

Piše Ljubica Vuko/SD
6. siječnja 2021. - 23:00

Smatramo da ovaj projekt ima puno potencijala. Za njegovu održivost na duge staze, prvi korak je proširiti glas, kaže nam Ivan Matas, jedan od autora stranice doniraj.hr, stvorene s ciljem jednostavnijeg pronalaska humanitarnih udruga, s naglaskom na udruge u potrebi.

Pa evo i mi širimo taj glas kako bi se svima onima koji žele donirati olakšala potraga za potrebitima. Svi koji žele pružiti pomoć udrugama mogu na jednom mjestu, u nekoliko klikova, doći do osnovnih informacija o njima.

Uz Ivana Matasa u ovom projektu su njegova supruga Tea Matas i prijatelj Kristijan Korać. Svi su 27-godišnjaci i svi rođeni u Splitu. Kristijan i Ivan su kolege još od srednje škole, kao i sa Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu te su često radili manje projekte zajedno.

Ivan je završio diplomski studij komunikacijskih i informacijskih tehnologija na FESB-u, na smjeru elektrotehnika. Preusmjerio se na programiranje te se zadnje 4 godine bavi razvojem web aplikacija. Dvije godine radio je u Splitu dok posljednje dvije godine živi i radi u Zagrebu u firmi “Ars Futura”.

Tea je živjela u Solinu i Splitu, a nakon što je završila diplomski studij marketinga na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu preselila se u Zagreb. U sklopu Erasmus programa obrazovala se na fakultetima u Pragu i Aveiru. Po dolasku u Zagreb godinu dana se stručno usavršavala u struci na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB). Trenutno je u procesu prekvalifikacije za UX/UI dizajnera te svoju budućnost vidi više u IT svijetu.

Kristijan Korać je završio preddiplomski studij elektrotehnike i informacijske tehnologije na FESB-u u Splitu, a diplomski studij na European Institute of Innovation & Technology (EIT) u Švedskoj i Njemačkoj. Trenutno živi i radi u Zagrebu. Kao i Ivan bavi se programiranjem web aplikacija u “Ars Futuri".

Kazuju nam kako je Kristijanu ideja za doniraj.hr sinula već odavno, ali tek je dva mjeseca prije Božića 2020. odlučio ići u realizaciju ovog projekta zajedno s Ivanom i Teom.

-Ideja je potekla iz jednostavne potrebe za lakšim pronalaskom informacija tijekom doniranja udrugama. Ona je rezultat osobnih iskustava doniranja – kaže Ivan u ime ovog malog tima velikog srca.

Njihov je cilj bio centralizirati podatke o udrugama i omogućiti donatorima brži i lakši pristup provjerenim podacima za doniranje.

-Informacije o udrugama nisu uvijek lako dostupne, donator bi trebao znati web stranicu ili osnovne informacije svake udruge te ih ručno pretraživati pri svakom postupku doniranja. Ako donator ima sreće te uspije pronaći web stranicu pojedine udruge, što nije uvijek čest slučaj, svejedno nailazi na izazove kao što su: provjera postoje li podaci za plaćanje, točnost samih podataka, itd. Sve to usporava proces doniranja od trenutka kada se donator odluči na donaciju do trenutka same uplate – pojašnjavaju razloge koji su ih doveli do pokretanja stranice doniraj.hr.

Na stranici je trenutno 61 udruga, a u samo nekoliko dana od lansiranja stranice dobili su 15-tak predloženih novih udruga. Pomogla je tome zasigurno i prva informacija koju je objavio Split Tech City, udruga splitske tehnološke zajednice, a glas se širi i društvenim mrežama i posjetom stranici.

-Ako postoji udruga koja se ne nalazi na našoj stranici, korisnici imaju mogućnost predložiti novu udrugu ispunjavanjem web forme na stranici. Udruga tada prolazi verifikaciju s naše strane i onda se stavlja na stranicu – govori Ivan Matas.

Trenutno nije moguća uplata donacija putem same stranice, no moguće je barkod skenirati i/ili kopirati IBAN što olakšava postupak uplate preko modernih internet i mobilnih aplikacija.

Što se tiče planova za blisku budućnost, želja im je povećati broj udruga na stranici i omogućiti izravno plaćanje preko stranice. Također, razmatraju opciju traženja potpore iz EU fondova s obzirom da se radi o društveno-korisnom projektu.

-Sada smo istaknuli nekoliko udruga za koje pouzdano znamo da prikupljaju donacije za osobe pogođene potresom u Petrinji i Sisku te smo ih stavili na vrh stranice kako bismo olakšali potragu onima koji žele trenutno donirati za ljude na tom području – ističu autori stranice doniraj.hr.

Njihova je poruka: “Pronađi, doniraj, razveseli”. Ne postoji minimalan iznos za donaciju. Ivan, Tea i Kristijan smatraju da je svaka kuna bitna.

01. svibanj 2024 19:39