StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMilijuni u dim

Zbog isteka roka, zdravstvene vlasti će do siječnja 2024. uništiti 2,69 milijuna doza cjepiva protiv COVID-a 19 vrijednog 63 milijuna dolara

Piše Ivica Marković
25. veljače 2023. - 13:45

Hrvatska će do siječnja 2024. godine uništiti, ako ne iskoristi, a iskoristiti po svoj prilici neće, više od 2,69 milijuna doza raznog cjepiva protiv COVID-a, ukupne vrijednosti od 50,3 do 63,5 milijuna američkih dolara (ovisno o tome po kojoj se cijeni cjepivo kupovalo).

Naime, cijepljenje protiv COVID-a odavno je zamrlo i malo tko se odlučuje na cijepljenje, osim onih koji baš moraju. Tako se na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dnevno cijepi između dvoje i sedam ljudi, a slična je situacija širom Hrvatske. Cijepljenje ide na kapaljku, a za to vrijeme cjepivo uskladišteno u centralnom skladištu u Zagrebu stari, prolazi mu rok trajanja i stavlja se u otpis.

Još se naručuje

Kako bismo dobili točne podatke o kolikim se količinama cjepiva radi, nazvali smo izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji nam nije bio u mogućnosti dati željene podatke jer je bio službeno odsutan, ali uputio nas je na Tomislava Vulića s HZJZ-a, koji je zadužen za skladištenje cjepiva i njegovu distribuciju.

– U ovom trenutku je u centralnom skladištu uskladišteno oko 1,1 milijun doza Modernina cjepiva, oko 864 tisuće Johnsonova cjepiva i oko 727 tisuća cjepiva Pfizer. Također postoje još neke manje količine cjepiva koje se nalaze po županijskim nastavnim zavodima za javno zdravstvo – kazuje nam Vulić.

Iako je cijepljenje protiv COVID-a u velikoj mjeri stalo, nastavni zavodi diljem Hrvatske i dalje naručuju cjepiva.

– Istina, međutim te količine koje oni naručuju su minorne u odnosu na ono stanje kakvo je bilo prije. Uistinu je pao interes ljudi za cijepljenje – kaže Vulić.

Cjepiva se neće uništiti u isto vrijeme, nego kad mu istekne rok valjanosti.

– Tako ćemo manje količine Johnsona morati uništiti, ako se ne iskoriste, do kraja srpnja ove godine, a veće količine do kraja ove godine. Kada je u pitanju Moderna, njihove doze cjepiva traju do srpnja, kolovoza i rujna ove godine, a velikoj količini Pfizera rok trajanja je do siječnja 2024. godine – govori Vulić.

Zanimalo nas je kako se cjepivo uništava.

– Kada imamo potrebu za takvim poslom, poziva se tvrtka koja se time bavi, no to radimo kada se nakupi veća količina cjepiva i tada se to cjepivo prevozi u Austriju jer mi nemamo spalionicu. Do sada smo uništili ukupno nešto manje od milijun doza cjepiva, a idući tjedan imamo ponovno akciju – zaključuje Tomislav Vulić.

Budući da nam Vulić nije znao reći kolika je vrijednost tih cjepiva, sami smo se potrudili i došli do brojki.

Dakle, Pfizerova jedna doza cjepiva košta 19,5 američkih dolara, a kako je na skladištu 727 tisuća doza tog cjepiva, ukupna vrijednost je 14,17 milijuna dolara. Cjepiva Moderne na skladištu ima 1,1 milijun doza, a njegova cijena po dozi, po dostupnim informacijama, varirala je od 25 do 37 dolara. Ako uzmemo u obzir jeftiniju varijantu, vrijednost Moderninih 1,1 milijun doza je 27,5 milijuna dolara, a po skupljoj varijanti je 40,7 milijuna dolara. Na kraju, cjepiva Johnson ima oko 864 tisuće doza, a njegova cijena po dozi je 10 dolara, što daje vrijednost tog uskladištenog cjepiva od 8,64 milijuna dolara. •

23. svibanj 2024 15:25