StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsve rezervirano

Zavladala nestašica prevažnog lijeka, dalmatinski neurolog se nada da će se hitno nabaviti: ‘Bolesnici ne mogu bez njega‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
21. studenog 2023. - 20:25
Dr. Krešimir Čaljkušić se nada da će lijek brzo doći na police ljekarni, jer pacijentima koji ga koriste je prijeko potrebanCropix/Slobodna Dalmacija

Nestašicu Phemiton 200 mg tableta za liječenje epilepsije potvrđuju nam i u Ljekarnama Splitsko-dalmatinske županije, kojima se posljednjih dana zbog potražnje za ovim antiepileptikom javljaju pacijenti iz drugih krajeva Hrvatske.

Na lageru je preostalo tek pet kutija, u ljekarnama Hvara i Starog Grada, no loša vijest za pacijente je da su sve rezervirane. Zamjenik ravnatelja županijskih Ljekarni mag. pharm. Mate Krce veli kako je tržišna nestašica evidentna već duže vrijeme, zbog čega su prije nekoliko mjeseci napravili zalihe. No i ta je količina zbog nove nestašice došla svome kraju. Ovaj se lijek inače izdaje isključivo na ime pacijenta, za njega je potreban dupli recept, a u ljekarnama se čuva pod ključem, pod strogim nadzorom djelatnika.

Saznali od pacijenata

– Kod nas Phemitona 200 mg više nema, ako ovakvo stanje potraje, moglo bi doći i do neugodne situacije. Koliko sam upoznat, nestašica bi mogla potrajati do 27. prosinca, tako makar stoji na HALMED-ovim stranicama. No sve se to može promijeniti.

Hoće li biti interventnog uvoza, ne znam, kako će se riješiti ova situacija vrlo nezgodna za pacijente ukoliko se produži, ne znam. Znam da nije u redu da o njegovoj nestašici saznajemo od njegovih korisnika ili iz novina. U svakom slučaju treba obavijestiti pacijente, posavjetovati ih da se jave svojim liječnicima – veli zamjenik ravnatelja Krce.

image

Mate Krce

Jakov Prkić/Cropix

Pojašnjava i da je kontaktirao Plivu, konkretnije informacije od njih nema. Raspitao se i kod Veledrogerija, no s obzirom na prirodu lijeka oni za njega nemaju dozvolu za uvoz. Za nestašicu smo pitali i doc. dr. sc. dr. Krešimira Čaljkušića, predstojnika Klinike za neurologiju splitskog KBC-a, koji navodi kako je za problem čuo preko bolesnika koji se još snalaze s ranijim manjim zalihama. Dr. Čaljkušić se nada kako će se nestašica okončati što prije.

– Bolesnicima oboljelima od epilepsije taj je lijek iznimno važan, ne smije nedostajati u terapiji, ne smiju im se priuštiti razdoblja bez njegove konzumacije. Zato se nadam da nestašica neće biti dugotrajnije naravi. Na tržištu za svaki slučaj postoji sličan lijek, kao moguća zamjena.

Preporučujem pacijentima da se u slučaju potrebe jave svom liječniku koji će ih eventualno poslati epileptologu. Sreća je u tome da ovog lijeka na našem tržištu ne treba toliko puno jer se radi o, nazovimo ga tako, starijem antiepileptiku. No s obzirom da je riječ o ozbiljnoj terapiji treba inzistirati na njegovom što hitnijem dolasku u ljekarne – veli doc. Čaljkušić.

image

Dr. Krešimir Čaljkušić

Joško Ponoš/Cropix

Phenitom 200 spada u skupinu antiepileptika, a na HALMED-ovim stranicama u njegovom opisu piše, citiramo: Nagli prekid liječenja metilfenobarbitalom može uzrokovati epileptičke napadaje ili pojavu epileptičkog statusa, čak i kada se daje u manjim ukupnim dnevnim dozama, zbog čega je doze potrebno smanjivati postepeno. 

image

Phemiton 200

Pliva Screenshot/Slobodna Dalmacija

27. travanj 2024 11:57