StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetcovid u hrvatskoj

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a: Među testiranima je sve veći postotak zaraženih. Deveti smo po smrtnosti, a osmi po broju novooboljelih u Europi

Piše šibenski.hr
13. studenog 2020. - 08:20

- Među testiranima je sve veći postotak zaraženih osoba iako indikacije za testiranje ostaju iste. 'Brza' testiranja pomažu kako bi se rasteretilo PCR testiranje i dobio brži nalaz što je jako bitno kako bi zaražena osoba promijenila ponašanje. Tim testovima testiraju se osobe koje već imaju simptome, kazala je u emisiji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

- U posljednjih 14 dana na 100 tisuća stanovnika oboljelih je u Hrvatskoj 781. Deveti smo po smrtnosti a osmi po broju novooboljelih - kazala je te naglasila kako su zemlje koje su uvele djelomični 'lockdown' i zatvorile javna mjesta okupljanja, poput Slovenije, Francuske, Češke i Belgije - ispred Hrvatske i po broju zaraženih i po broju smrtnih slučajeva. Da bi se pokazali pravi rezultati, kaže, treba proći više od dva tjedna.

Govoreći o nabavci cjepiva protiv Covida Ivana Pavić Šimetin je kazala kako je Hrvatska već gotovo deset godina u procesu tzv. združene nabave u okviru Europske unije.

- U tom smo preocesu osigurali doze AstraZenece, Johnson&Johnsona i Pfizera za cijepljenje više od polovice stanovništa. Cijepiti se mora dvaput. Ono će biti dobrovoljno, kao i protiv gripe, a za sve ugrožene i strateški važne skupine bit će besplatno -potvrdila je Šimetin.

- Vjerujemo da ćemo, u odnosu na druge zemlje brzo imati cjepivo. Ne zna se kakva je situacija s djecom. Najvjerojatnije će cjepiva biti samo za odrasle, a oni koji su preboljeli Covid u povoljnoj su situaciji oko tri mjeseca. Za kolektivni imunitet primjerice kod ospica procijepljenost uz one koji su bolest preboljeli mora biti više od 90 posto stanovništva - kazala je Šimetin te zaključila kako je pandemija promijenila stav populacije o cijepljenju i više će se građana odlučiti za to.

28. travanj 2024 05:42