StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMijenjajte zakone

Voditelji i predstavnici humanitarnih udruga i pučkih kuhinja poručili predsjednici Grabar-Kitarović: Siromaštvo osobito pogađa stare, bolesne i nemoćne, a u najosjetljiviju skupinu spadaju i djeca!

8. prosinca 2017. - 21:01

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović  razgovarala je danas s voditeljima i predstavnicima humanitarnih udruga i pučkih kuhinja koji svojim volonterskim radom pomažu siromašnima i potrebitima, pogotovo djeci i mladima te se, izvješćuje Hina,  upoznala s problemima i preprekama na koje nailaze u svome svakodnevnom, humanitarnom radu, od poteškoća u doniranju hrane nadalje.

Predstavnici humanitarnih udruga i pučkih kuhinja naglasili  su važnost izmjena pojedinih zakona budući da je sada za svaku humanitarnu akciju potrebno otvarati odvojeni žiro račun u banci, te ga zatvoriti nakon što se prikupljena sredstva uplate na njega što, kažu, odnosi dio financijskih sredstava.

Istaknuta  je i potreba poboljšanja sustava palijativne skrbi te kao poseban naveden je problem beskućnika.





Voditelji pučkih kuhinja upozorili su i na poteškoće u sustavu doniranja hrane, problem transporta hrane, manjak financijskih sredstava za rad kuhinja te nedovoljnu količinu hrane potrebnu za svakodnevni topli obrok. Siromaštvo osobito pogađa stare, bolesne i nemoćne, a u najosjetljiviju skupinu, kad je riječ o siromaštvu, spadaju i djeca, pa su sudionici sastanka apelirali na izmjenu Zakona o obrazovanju koji će obvezivati škole i lokalne samouprave na organiziranje prehrane za srednjoškolce, a time i besplatnu prehranu za siromašnu djecu.

Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je je kako je cilj susreta s volonterima humanitarnih udruga i u pučkih kuhinja upozoriti javnost i državne službe na probleme te omogućiti humanitarnim udruga što učinkovitiju i kvalitetniju skrb za tisuće štićenika koje pomažu.

- S obzirom da je vrijeme došašća kada nam je kalendar tradicionalno popunjen dobrotvornim akcijama, treba upozoriti i zahvaliti upravo vama, voditeljima humanitarnih udruga i pučkih kuhinja na vašem upornom, svakodnevnom radu kroz cijelu godinu i pozvati sve da vam se pridružimo i pomognemo kako bismo se zajedno, kao humano društvo suprotstavili siromaštvu i socijalnim nejednakostima - poručila je predsjednica.

27. travanj 2024 16:34