StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmizerna primanja

Ugostitelji svake godine panično traže radnike za sezonu, a pogled na njihove plaće dovoljan je da shvatimo zašto to nitko neće raditi

Piše Dora Koretić/JL
21. srpnja 2022. - 10:27

U zemlji turizma te u državi u kojoj svaku sezonu dočekujemo uz strepnje poslodavaca hoće li pronaći dovoljno radnika, znakovito je kako nema puno sektora koji su manje plaćeni - od ugostitelja, piše Jutarnji list.

To nam razotkrivaju jučer objavljene službene brojke o prosječnim neto i bruto iznosima plaća Državnog zavoda za statistiku za svibanj ove godine. Prema tim podacima, plaće radnika u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića četvrte su najniže plaće u zemlji. Djelatnici u ovom sektoru u svibnju su primili 5260 kuna prosječno neto, a od njih niže plaće imaju samo tri sektora - proizvodnja odjeće u kojoj je u svibnju prosječno po radniku isplaćeno 4918 kuna, zaštitari s tek 4908 kuna i radnici u ostalim uslužnim djelatnostima u kojima je u svibnju prosječno isplaćeno 5009 kuna.

Dapače, mnogi imaju veće plaće od radnika u ugostiteljstvu. Recimo, više zarađuju i djelatnici u trgovini na malo gdje je prosječna isplaćena plaća iznosila 6307 kuna, izdašnija su primanja i u proizvodnji kože te preradi drva, a radnici u skladištima znatno su bolje plaćeni - oni su u svibnju prosječno primili 8650 kuna pa su njihove plaće za čak 65 posto veće od plaća ugostitelja.

Ako je radnik baš jako orijentiran na turizam, onda će mu se prema podacima DZS-a više isplatiti raditi u kategoriji smještaja nego serviranja hrane pića. Radnici u smještaju, naime, u svibnju su prosječno neto primili 7251 kunu, što je za 37 posto više ugostiteljstva.

Treba pritom imati na umu kako je ovdje riječ o statistici neto plaća, a ne ukupnih primanja koja su kod ugostiteljstva ipak znatno veća zahvaljujući napojnicama koje radnici uglavnom zadržavaju. Ipak, statistika neumoljivo ukazuje zašto je u ovom sektoru tako teško pronaći radnike - zbog iznimno niskih plaća koje onda diktiraju i niske izdatke za mirovinu, sezonalnosti rada, a primamljivosti posla u ugostiteljstvu sigurno nije pridonijela reakcija svijeta u pandemiji u kojoj su radnici ovog sektora praktički dvije godine, s nešto prekida, bili bez posla.

U usporedbi s prosjekom neto plaće u državi koja iznosi 7690 kuna, ugostitelji su plaćeni 31 posto manje, no imaju i jedan razlog za optimizam. Naime, kad se njihova današnja plaća uspoređuje s njihovom plaćom za svibanj 2015. godine, ispada da je ona narasla za 47 posto što samo pokazuje koliko je ovaj segment potplaćen. Dakle, prema statistici za svibanj 2015. godine, djelatnost usluživanja hrane i pića primala je prosječnu neto plaću 3.571 kunu.

26. travanj 2024 22:41