StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMATURA U LIPNJU U DVORANAMa

Učenici i nastavnici zaštićeni maskama i rukavicama, pisanje ispita u zamjenskim prostorima

Piše Marijana Cvrtila
16. travnja 2020. - 10:19

Državnu maturu, uz pridržavanje epidemioloških mjera, moguće je provesti u lipnju, a škole koje nemaju dovoljno prostora za prikladan razmještaj učenika mogle bi za provedbu ispita mature koristiti sportske dvorane ili druge zamjenske prostore - predlažu ravnatelji nekoliko srednjih škola s kojima smo jučer razgovarali.

Dan ranije ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak potvrdila je kako je, u slučaju da Nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiološke službe procijene da su za to stvoreni uvjeti, prvi scenarij Ministarstva državnu maturu provesti prema planu, dakle već u lipnju. Slično je potvrdio i prim. dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je kazao kako se, ako epidemiološka situacija bude povoljna, matura može održati uz provođenje određenih epidemioloških mjera socijalnog distanciranja i provođenja testiranja tako da se ne dolazi u bliski kontakt “što je, uz određene tehničke poteškoće, moguće organizirati”.

Održavanje udaljenosti od dva metra

udaljenost Hoće li i kada te nešto povoljnije epidemiološke prilike napokon stići, u ovom trenutku ne može nitko prognozirati. Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, prof. dr. Alemka Markotić, jučer je ponovila ono što epidemiolozi stalno ponavljaju - da se u postupno ublažavanje mjera može ići tek kada pet do sedam dana za redom zabilježimo pad broja novozaraženih novim koronavirusom. Trenutačno nije poznato ni hoće li epidemiološke prilike dopustiti povratak svih učenika u školske klupe prije završetka školske godine, koja bi trebala završiti regularno - najkasnije do 29. svibnja za maturante i najkasnije 26. lipnja za ostale učenike.

Ministrica Divjak je prenijela kako polovica europskih zemalja, sukladno preporukama svojih epidemiologa, razmišlja o otvaranju škola i fakulteta već krajem svibnja. Ako tako bude u Hrvatskoj, državna matura će se provoditi u regularnim uvjetima. Ako, pak, ostalih učenika ne bude u školama, nego se odluči u školskim prostorima u lipnju provesti samo državnu maturu, maturantima će na raspolaganju biti znatno veći broj učionica u kojima će moći biti razmješteni na udaljenosti od dva metra.

I sadašnja pravila nalažu da maturanti prilikom pisanja ispita mature budu udaljeni jedni od drugih jedan metar. No u ovoj novoj situaciji, ako se primijene mjere socijalnog distanciranja, očigledno je da u jednoj učionici neće smjeti biti isti broj učenika kao dosad, a i učenici i nastavnici morat će biti zaštićeni posebnom opremom poput maski i rukavica, uz osigurane dezinficijense. Ravnatelji škola nakon svih ovih najava počeli su se pripremati i za te scenarije:

Mogući problemi s hrvatskim i engleskim

Moguće je pod tim uvjetima provesti maturu u lipnju, iako, što se tiče prostora, to ovisi od škole do škole. U prostorijama će morati biti znatno manji broj učenika, što bi mogao biti problem kada se budu pisali obvezni predmeti poput hrvatskog i engleskog jezika te matematike, koje pišu svi pristupnici - kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole, koja broji 110 maturanata. Ako ne budemo imali dovoljno prostora da ispoštujemo pravila, morat ćemo se obratiti susjednoj osnovnoj školi za dodatni prostor, naravno ako tamo ne bude nastave, ističe S. Hitrec.

Damir Jelenski, ravnatelj zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog koja je teško oštećena u potresu koji je Zagreb pogodio 22. ožujka, kaže kako je njihov prvi plan da se matura u lipnju provede u njihovoj školi ako do tada završe radovi.

- U suprotnom, pronaći ćemo drugi prostor. U roku od pet dana možemo organizirati maturu u zamjenskom prostoru. Moguće je da ona bude u lipnju, ali pridržavanje sigurnosnih mjera zahtijeva i drukčiju organizaciju, na primjer, sigurno će nam trebati trostruko više dežurstava nastavnika nego inače - kaže Jelenski, ističući da se u Zagrebu mogu iskoristiti i prostori Velesajma “na kojemu se trenutačno ne događa ništa bitno”.

Pripreme za maturu prema posebnom režimu počele su i u splitskim školama, a ravnateljica splitske Prve gimnazije Dobrila Gotovac Stipaničev kaže:

- Upravo smo održali online razredno vijeće i razgovarali, među ostalim, i o provedbi mature u lipnju. Kako dijelimo zgradu s Kineziološkim fakultetom, razmišljali smo da, osim naših učionica, i ondje razmjestimo dio maturanata koji budu pisali ispite, naravno ako nam fakultet dopusti - kaže Gotovac Stipaničev.

25. travanj 2024 23:34