StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZadovoljavajući podaci

Capak: Kninska bolnica nije novo žarište, iako se situacija pogoršala; Božinović o mogućem ukidanju karantene na Murteru

Piše šibenski.hr
15. travnja 2020. - 14:11

Nacionalni stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske na redovitoj konferenciji za novinare izvijestio je o trenutačnoj situaciji s koronavirusom u našoj zemlji.

Načelnica Kriznog stožera Maja Grba Bujević je otkrila da u Hrvatskoj u posljednja 24 sata ima 37 novozaraženih, što znači da je ukupno do sada 1741 oboljelih. U posljednja 24 sata preminule su tri osobe, po jedna iz Zagreba, Splita i Dubrovnika, a sve su patile od kroničnih bolesti. Čak 58 osoba je izliječeno u odnosu na jučer.

- Dvije osobe s respiratora su preminule, a jedna se oporavila. Zbog toga ima tri pacijenta manje na respiratoru u odnosu na jučer - rekla je Grba Bujević.

Podsjetimo, jučer je zabilježeno 54 novooboljelih, dok je šest osoba preminulo.

Krunoslav Capak je rekao da kninska bolnica nije novo žarište, iako se situacija malo pogoršala.

- Knin nije novo žarište. Malo se situacija pogoršala, nešto je više djelatnika pozitivnih. Najprije je bilo samo na fizikalnom odjelu, kasnije i na internom. U ovom trenutku možemo reći da su epidemiolozi trajno tamo prisutni. S fiziaklnog odjela su otpušteni svi pacijenti, na internom ih još ima nekoliko.

Točno je da ima više zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni. Na palijativnom dijelu za sada nema novi zaposlenik pozitivan. Imali smo jednu osobu koja je bila kontakt pozitivne osobe ali je u samoizolaciji - kazao je Krunoslav Capak.

- Ne znam kako je virus ušao u Dom, a radi se o privatnom Domu koji ima 30 štićenika. Trenutno su tri pozitivna štićenika iz tog Doma i svi su hospitalizirani. Nijedan zaposlenik nema simptome, a svima je uzet bris. Tijekom dana će i svim štićenicima biti uzet bris. Situacija je pod kontrolom - odgovorio je Capak na pitanje o proboju virusa u jedan Dom za starije i nemoćne u Zagrebu.

O mogućem ukidanju karantene na Murteru govorio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova:

- Načelnik je uputio pismo, ali Nacionalni stožer je podržao odluku lokalnog stožera, mi nismo donosili mjeru karantene, ali smo podržali, s obzirom na situaciju, njihovu odluku o karanteni. To se pokazalo dobrim jer je tamo bilo tridesetak koji nemaju temperaturu od kojih je većina pozitivna. Uzeti su još neki brisevi. Treba biti epidemiolog prisutan i lokalni stožer, a ključni su zdravstveni djelatnici i epidemiolozi koji trebaju reći imali elemenata da se karantena zadrži ili ne - kazao je Capak.

- Čuo sam se s načelnikom županijskog stožera Civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Kao što smo ih podržali kod prve odluke, podržat ćemo ih i kada donesu odluku o ukidanju karantene. Nisu mišljenja da tu karantenu treba ukinuti. Odluku će donijeti županijski stožer u koordinaciji s nama - kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

05. svibanj 2024 04:54