StoryEditorOCM

‘U ožujak vire nije...‘ Subota će biti jako promjenjiva, naš savjet je - ne još u autopraonicu, bit će još afričke kiše

Piše IVAN ŠOLIĆ MALI VAKULA
1. ožujka 2024. - 22:18

Iako ćemo se do početka kalendarskog proljeća morati još neko vrijeme strpjeti, s današnjim danom proljeće nam je klimatološki stiglo, iako je dojam u atmosferi da je već dugo među nama.

Nakon razočaravajuće veljače za sve ljubitelje zime, koja se utopila u sivilo neuobičajeno tople zime nad našim područjem, ali i u ostatku Europe (izuzev Skandinavije), pred nama je mjesec kojem se u narodu baš i ne vjeruje, stoga ga je vjerojatno i pokojna legenda meteorologije Milan Sijerković nazvao Lažac, a među narodom je poznata i pučka meteorološka izreka: "U ožujak vire nije, kad plače, a ni kad se smije…" Aludirajući pri tom vjerojatno na zimske scenarije koji u ožujku nisu neuobičajena pojava.

Najveća meteorološka zanimljivost ovog mjeseca su zasigurno i tri marčane bure za koje su "rezervirani" nadnevci 7.,14. te 21.ožujka, a prema drugoj (pučkoj) teoriji riječ je o nadnevcima 7.,17. te 27.ožujka.

Promjenjiv (proljetni) vikend

Uz proljetne temperature (živa se u termometru u Dalmaciji u hladu penjala i preko 21 C), finale veljače je iz srca afričke pustinje donijelo prljavu kišu, zbog čega automobili Dalmatinki i Dalmatinaca izgledaju kao da mjesecima nisu posjetili autopraonicu. Naš savjet je da s autopraonicama sačekate još neko vrijeme, budući da dugotrajnija stabilizacija vremena neće uslijediti u danima koji su pred nama.

Subota će u Dalmaciji biti vrlo promjenjiva, izmjenjivat će se oblačna i sunčana razdoblja, a valja računati i na nestabilnosti u vidu povremene kiše i kratkotrajnih pljuskova, naročito u sjevernoj Dalmaciji.

Oborine će biti lokalnog karaktera pa bi one na ponekim otocima i područjima uz obalu mogle i u potpunosti izostati. Umjereno jugo u subotu neće ometati pomorski promet, ali će doprinijeti nešto lošijoj biometeorološkoj situaciji u našim krajevima. Iako će prilike za popiti kavu na štekatima biti i tijekom subote, nedjelja je definitivno naš izbor za sve vrste aktivnosti na otvorenome. 

image

Udari juga u nedjelju navečr

Izvor: Meteociel.fr (ECMWF)

U nedjelju će povećane naoblake u jutarnjim satima biti u južnoj Dalmaciji, ali bi se i ondje obzor brzo trebao raščistiti pa će tako u nedjelju sunce dominirati nad oblacima. U drugom dijelu nedjelje jugo će jačati kao uvod u novu ciklonu u ponedjeljak, a prema večernjim satima njegove vrijednosti će biti sve ozbiljnije pa bi se ponovno mogao uključiti i "meteorološki VAR"- meteoalarm. Maksimalne dnevne temperature zraka u Dalmaciji za vikend će ići do ugodnih 16 C dok će se one minimalne ispod 10 C spustiti samo u unutrašnjosti Dalmacije.

Destabilizacija početkom tjedna

Nakon što je veljača podbacila, sve oči su uprte u ožujak i tinja strah poljoprivrednika i voćara da bi nakon ovako ekstremno visokih temperatura mogao uslijediti šok za vegetaciju u vidu hladnoće i mraza.

Strahovi su (u ovom trenutku) neopravdani, budući da na prognostičkim kartama kroz idućih 10-ak dana nema naznake hladnoće, dapače nastavit će se pravo proljetno promjenjivo vrijeme.

image

U ponedjeljak nova ciklona

Izvor: Meteociel.fr (ECMWF)

Na samom početku idućeg tjedna čeka nas nova destabilizacija vremena i ciklona iz Genovskog zaljeva s kojom u Dalmaciju stižu nove oborine, a zapuhat će i vrlo jako jugo mjestimice s olujnim udarima pa je izvjesno kako bi moglo biti problema u odvijanju pomorskog prometa stoga redovito pratite ažuriranja meteoalarma DHMZ-a.

Dugotrajnije stabilizacije vremena nema na vidiku, nestabilno proljetno vrijeme zadržat će se veći dio idućeg tjedna, a kad je u pitanju sunce, spomenimo i to kako je po pitanju insolacije najoptimističniji američki model GFS.

27. travanj 2024 17:06