StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEVJEROJATAN IZNOS

Tko se veseli ratnom vihoru? Evo koliko je novca lani okrenula američka vojna industrija

Piše Tea Trubić/JL
30. siječnja 2024. - 20:11

Američka vojna industrija je 2023. od prodaje svoje opreme na globalnom tržištu inkasirala rekordnih 238 milijardi dolara, što je čak 56 posto više u odnosu na prethodnu godinu, javlja BBC.

Zbog "specijalne vojne operacije" u Ukrajini Rusija, glavni američki tržišni konkurent, dovela se u poziciju da svoju vojnu opremu štedi za vlastite potrebe dok su europske zemlje, osobito one koje se nalaze u "crvenoj zoni" eventualnih Putinovih teritorijalnih apetita, drastično osvježile svoj arsenal, zlu ne trebalo.

Poljska je izdvojila 12 milijardi dolara za jurišne helikoptere Apache, deset milijardi dolara za raketni sustav srednjeg dometa HIMARS te gotovo četiri milijarde dolara za tenkove. Novi premijer Donald Tusk svojim je sugrađanima obećao da će nastaviti s naoružavanjem Poljske istim tempom kao i prethodna konzervativna vlada jer od njihove zemlje želi učiniti "najsnažniju kopnenu vojsku u Europi".

Prema podacima iznesenima u izvješću američke vlade za fiskalnu godinu 2023., Njemačka je od SAD-a kupila višenamjenske vojne helikoptere Chinook za 8,5 milijardi dolara, a Češka je investirala nešto manje od šest milijardi dolara za MiG-ove F-35 i streljivo.

Osim Europe, američko se oružje može pronaći u Južnoj Koreji, Australiji i Japanu, koji učestalo kupuju američke vojne avione i dronove.

"Trgovina vojnom opremom krucijalan je aspekt američke vanjske politike kojim se sije sjeme buduće suradnje na regionalnom i globalnom planu", stoji u godišnjem priopćenju State Departmenta, objavljenom početkom ovoga tjedna.

Koliko je važna trgovina oružjem za američki geostrateški utjecaj, zastupnike u Kongresu pokušao je podsjetiti i predsjednik Joe Biden. Naime, u pokušaju da dogovori kompromis kojim bi se Ukrajini osigurala nova tranša vojne pomoći, što se zbog sabotaže radikalne frakcije Republikanske stranke nikako ne postiže, Bijela kuća ističe da će američka podrška Ukrajini poslužiti kao dodatna promidžba vojne opreme SAD-a, čime će se ionako dobrostojećoj industriji, koja obara rekorde, dati dodatni vjetar u leđa.

28. travanj 2024 14:39