StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetneizreciva tuga

Tijelo poginulog hrvatskog vojnika u Afganistanu stiglo u Zagrebu: lijes je dočekao državni i vojni vrh s najvišim počastima, sprovod nesretnog Josipa najavljen za sutra

Piše JL
26. srpnja 2019. - 11:53

Tijelo vojnika Josipa Briškog koji je poginuo u napadu u Afganistanu, stiglo je jutros u Hrvatsku. Lijes je stigao avionom, a na Plesu je dočekan s najvišim vojnim počastima, kako je jučer najavio ministar obrane Damir Krstičević, piše Jutarnji list.

Lijes je u zagrebačku zračnu luku sletio američkim transportnim avionom C-17, javlja MORH i dodaje da je zrakoplov poletio iz Bagrama u Afganistanu u noćnim satima. Ispratio ga je zapovjednik NATO misije “Resolute Support” general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast.

Uz obitelj preminulog vojnika, tijelo su dočekali i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Dočeku nazoče i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije, dodaje se u priopćenju MORH-a.

Nakon organiziranog dočeka uz najviše vojne počasti na Plesu, u 11 sati će se održati komemoracija za Briškog u Ministarstvu obrane, a bit će pokopan sutra, uz vojne počasti.

Jučer je u Ministarstvu obrane otvorena knjiga žalosti za poginulog pripadnika Hrvatske vojske Josipa Briškog koji je stradao u NATO-voj misiji potpore miru "Resolute Support" u Afganistanu. On je u Hrvatsku vojsku pristupio u studenom 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao.

Briški je imao 27 godina, a iza njega ostaju supruga i sinčić od nepunih godinu dana.

U napadu talibana nakon kojeg je on poginuo, ranjena su još dva hrvatska vojnika, no oni su, kako je jučer rekao ministar obrane Krstičević, stabilno i nisu u životnoj opasnosti. Njihov se povratak u Hrvatsku očekuje kroz 7-10 dana, piše Jutarnji list.

28. travanj 2024 18:56