StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPripremite se

Sutra kreće natječaj za energetsku obnovu kuća: donosimo mali vodič za prijavu - evo što nikako ne smijete propustiti

Piše šibenski.hr
13. listopada 2021. - 12:53

Sutra u 9 sati ujutro kreće novi natječaj za energetsku obnovu kuća. Kako se sva sredstva podijele u samo nekoliko minuta bitno je na vrijeme pripremiti svu dokumentaciju, a i provjeriti funkcionira li vaš korisnički račun na e-prijavama. Kako bi sve prošlo 'glatko' djelatnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) na nekoliko su radionica objasnili kako se prijaviti, a njihove rezultate je prvi prenio portal Zgradonačelnik.

Prijave počinju u četvrtak 14. listopada u 9:00 ujutro. Prijavljuje se isključivo elektronskim putem, preko linka e-prijave. 

Da bi se uopće mogli prijaviti, morate imati svoj korisnički račun. Možete se registrirati OVDJE. 

SAVJET – Provjerite je li vaš korisnički račun aktivan i jesu li vaše korisničko ime i zaporka aktivni da se ne bi dogodilo na dan prijave da se ne možete ulogirati.

Ako imate problem s računom za e-prijavu, morate se javiti na e-mail adresu eprijave@fzoeu.hr.

NAPOMENA – korisnički račun ne mora glasiti na samog prijavitelja (ako je primjerice član obitelji taj koji umjesto vas prijavljuje projekt). Dakle, korisnički račun, kako kažu iz Fonda, može glasiti na Peru Perića, a Mara Marić je ta koja traži subvenciju. Važno je da svi dokumenti u prijavi glase na Maru Marić.

Postupak prijave

1. KORAK

Unos osnovnih podataka o prijavitelju

Učitanje obvezne dokumentacije

2. KORAK

Provjera unesene dokumentacije

Potvrda podataka i dokumenata

Podnošenje prijave

Kada uspješno podnesete prijavu, na vašu e-mail adresu stići će potvrda s podacima o prijavi – bit će naveden popis svih dokumenata i redni broj prijave.

image
Nikola Vilic/cropix

Što znači redni broj?

To je informacija za prijavitelja, a Fondu zadaća za redoslijed obrađivanja prijava. Prijave se obrađuju isključivo kronološki prema redu zaprimanja.

Prijave se obrađuju sve dok Fond 'ne ispuca' zadanu količinu novca za ovaj Javni poziv – a to je 300 milijuna kuna. To je jako važno naglasiti jer kada Fond obradi onoliko prijava s kojima 'ispuca' zacrtani budžet, više ne obrađuje prijave.

Primjerice, Fond obradi 100 prijava (koje su zadovoljile sve uvjete i kriterije) i dosegne limit od 300 milijuna kuna. Vaša prijava je 101. i premašuje limit. Fond neće uopće otvarati i obrađivati vašu prijavu.

O svemu ćete dobiti obavijest na e-mail – i ako je vaša prijava obrađena i 'prošla', ili da prijava nije 'prošla' i iz kojeg razloga.

Onima kojima se prijava odobri, točno će znati što je odobreno i za što, koji su uvjeti i s kojom dokumentacijom se moraju javiti u Fond.

Ključna informacija je ROK PROVEDBE projekta, a on iznosi 24 mjeseca od trenutka kada zaprimite od Fonda povratnu informaciju o prihvaćenoj prijavi.

Važno je napomenuti da osobe koje provedu energetsku obnovu kuće MORAJU dvije godine zadržati prebivalište na toj adresi kuće koja je predmet sufinanciranja.

Razlike ovog poziva u odnosu na dosadašnje

Prošlih godina bila su tri različita poziva, sada i ubuduće bit će samo jedan. Odnosno, neće biti posebnog poziva za izgradnju fotonaponskih elektrana i postavljanje fasade. 

Promijenjen je način prijavljivanja na Javni poziv. Prošlih se godina dokumentacija učitavala ranije, a na dan otvaranja poziva se samo kliknulo – prijavi se. Sada se dokumentacija učitava istoga dana kada se prijavljujete na Javni poziv.

Promijenjeni su tehnički uvjeti i zato trebate provjeriti postojeće ponude vaših izvođača.

Vrijedi li dokumentacija od prošle godine? Da, ako odražava isto stanje kao i lani. 

Iz Fonda napominju da ovaj poziv NIJE namjenjen za kuće koje su stradale u potresu. Taj će poziv biti objavljen kasnije.

Javni poziv možete preuzeti OVDJE.

Više informacija možete pročitati OVDJE.

Posljednju online radionicu Fonda možete pogledati OVDJE. (Napomena - kliknite na prijavu za radionicu i onda će se otvoriti snimka radionice)

26. travanj 2024 14:42