StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsve po zakonu

Sutkinja optužena da je krala odjeću u šoping centru vratila se na posao, i dalje dijeli pravdu. Evo kako je to moguće

Piše Šibenski.hr
1. ožujka 2023. - 15:07

Prije nešto više od mjesec dana Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je pred Općinskim sudom u Zadru podiglo optužnicu protiv T.G. (40) zbog krađe, odnosno počinjenja produljenog kaznenog djela protiv imovine, za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a vijest je odjeknula u medijima nakon što se doznalo da je riječ o sutkinji Trgovačkog suda u Zadru koja prijavljena za krađu u jednom zadarskom šoping centru.

Kako je Slobodna već pisala, sutkinja se tereti da je u dva navrata, i to 17. kolovoza i 6. rujna prošle godine, iz trgovine "C&A" u trgovačkom centru "Supernova" u Zadru, otuđila razne odjevne predmete u ukupnoj vrijednosti 267,04 eura. Sumnja se da je svaki put s odjeće uklonila sigurnosne etikete i zaštitu kako je ne bi otkrili na izlazu iz trgovine. U drugom takvom pokušaju navodno su je zaustavili zaštitari i prijavili policiji.

Žena (40) iz trgovine krala odjeću i nakit, a vijest i ne bi bila posebno zanimljiva da se nije doznalo o kome se radi

Otkrivamo tko je dalmatinska sutkinja dva puta uhvaćena u krađi u šoping centru! Skidala je čak i sigurnosne etikete

A nakon što je splitsko tužiteljstvo 13. siječnja protiv nje podiglo optužnicu, odlučeno je da sutkinja može zadržati posao, ali više neće suditi.

Sud se ovdje pozvao na odredbu članka 73. Zakona o državnom sudbenom vijeću po kojoj sudac može, ali ne mora, biti udaljen s dužnosti ako je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina.

Zdunić je tada za Zadarski.hr objasnila kako, budući da još nije donesena odluka po kaznenom nalogu protiv sutkinje, nema potrebe da ju se udalji s dužnosti.

I predsjednik suda Tomislav Jurlina potvrdio je tada Zadarskom da će sutkinja nastaviti raditi, ali da neće suditi. Rekao je i da će eventualni zahtjev za udaljenje s dužnosti podnijeti ako se ispune potrebne pretpostavke.

- Ona formalno može raditi, ali smo se dogovorili da je, s obzirom na sve što se događa i prati ovaj slučaj, najbolje da aktivno ne sudjeluje u radu, slijedom čega je ona odgodila sva svoja zakazana ročišta i neće donositi odluke u tim predmetima, s tim da će se oni predmeti hitne naravi, sukladno zakonu i prema potrebama raspoređivati drugim rješavateljima spisa, rekao je predsjednik Trgovačkog suda za Zadarski list.

Danas su, međutim, s Trgovačkog suda u Zadru potvrdili da će sutkinja optužena za krađu robu iz trgovine u vrijednosti nešto više od dvije tisuće kuna ostati na svom radnom mjestu i da će obnašati poslove kojima se i ranije bavila, jer protiv nje još uvijek nije započet kazneni postupak.

“Sutkinja se vratila s godišnjeg odmora i obavljat će dužnosti sukladno Godišnjem rasporedu poslova, dakle, kao i ranije, a sve budući da nisu ispunjeni uvjeti za postupanje po odredbi čl. 73. Zakona o državnom sudbenom vijeću odnosno za udaljenje sutkinje s dužnosti uslijed činjenice da još uvijek nije započet kazneni postupak – uzimajući u obzir pretpostavke iz čl. 17. Zakona o kaznenom postupku, odnosno još uvijek nije donesena odluka povodom podnesenog kaznenog naloga”, odgovorili su za Index sa suda.
 

 

 

 

26. travanj 2024 15:27