StoryEditorOCM

Sud srušio optužbe: frizerka Sabina iz slučaja ‘devet centi‘ neće biti kažnjena s 25 tisuća kuna zbog ‘zaokruživanja‘ cijena!

Piše PSD.
23. veljače 2023. - 20:43

Zagrebačka frizerka Sabina Samardžija izvojevala je prvu pobjedu – na zagrebačkom Prekršajnom sudu u četvrtak je nepravomoćno oslobođena optužbi koje joj je na teret stavio Državni inspektorat te neće morati platiti kaznu od 3318 eura ili 25 tisuća kuna!

Podsjetimo, državna je inspektorica u siječnju utvrdila kako je Sabina Samardžija neopravdano tijekom konverzije kuna u euro iza Nove godine, te se služeći "nepoštenom i agresivnom praksom", dovela potrošače u nepovoljan financijski položaj. Prevedeno, njezin je "grijeh" bio u tome što je cijenu dviju usluga povisila za devet, odnosno 36 centi – konkretno, žensko bojenje kose koje je do Nove godine naplaćivala 150 kuna prilikom konverzije zaokružila je na 20, umjesto 19,91 euro, dok je pedeset kuna za žensko šišanje zaokružila na sedam eura, a trebala je na 6,64 eura.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Inspektorica joj je izrekla drakonsku kaznu, i kao odgovornoj i kao pravnoj osobi, u ukupnom iznosu višem od tri tisuće eura. Sabina Samardžija odmah je hrabro istupila u javnost tvrdeći da se nikakvom nepoštenom i agresivnom praksom nije služila, te najavila kako će svoju nevinost dokazivati na sudu. Odmah 19. siječnja uložila je prigovor na rješenje inspekcijskog nadzora, a ono što začuđuje jest doista nevjerojatna brzina sudskog postupka – već početkom veljače dobila je poziv za sudsko ročište zakazano za 21. veljače, a danas (četvrtak) izrečena joj je oslobađajuća presuda.

- Nepravomoćna presuda, ali za mene jako moćna. Kazna za agresivnu i nepoštenu praksu došla je ogromna. Prekršaja nema, ali bilo je potrebno to i zakonski argumentirati i dokazati. Tu je nastupio (odvjetnik op.a.) Jure Mlinarić. Kratko i jasno s dokazima uvjerio je časni sud u moje poštenje. Nadam se da će ovaj slučaj pomoći ostalima koji su u istoj ili sličnoj nevolji – napisala je na svome Facebook profilu Sabina Samardžija u četvrtak navečer, uz faksimil oslobađajuće presude.

Nazvali smo je za kratak komentar. Jer, nije mala stvar. Sabina je izborila prvu pobjedu protiv moćnog Državnog inspektorata koji je u moru poskupljenja koji su nas zadesili posljednjih mjeseci baš ovu zagrebačku frizerku "udario" kao nepoštenu i agresivnu prema kupcima i to za - par centi poskupljenja. A neke druge cijene snizila je na vlastitu štetu.

image
Ivana Nobilo/Cropix

- Kako se osjećam? Kao da mi netko nije uzeo 25 tisuća kuna. Koje nemam, naravno, ali.. Što da vam kažem? Ogromna pobjeda, iako nepravomoćna, ali ogroman teret mi je pao s leđa. Sada napokon mogu raditi ono što znam i volim, mogu se posvetiti svome poslu – kosi. Frizirati, ugostiti ljude – još pod dojmom sudskog ‘papira‘ ispričala nam je u četvrtak navečer Sabina Samardžija. Stresno i teško bilo je raditi proteklih mjesec dana, kaže žena koja je preko noći dospjela pod svjetla reflektora. Nikada u 12 godina posla ova frizerka iz zagrebačkog Sigeta nije kažnjena za propuste u radu, i sada priznaje da je veliki stres izazvalo ovo rješenje inspektorata ne samo jer ima odgovornost prema sebi, nego i prema struci i svima onima koji su pratili njezin slučaj.

image
Ivana Nobilo/Cropix

- Zaista se nadam da će ova presuda bila ‘šablona‘ za sve slične slučajeve i za sve one koji su se žalili jer su optuženi da su neopravdano podizali cijene. Povećanje i korigiranje cijena usluga naše je slobodno pravo. Jedino tko na slobodnom tržištu riskira prilikom formiranja cijena je poslodavac. Ja ne mogu nikoga ni fizički ni verbalno prisiliti da koristi moje usluge. Svatko može otići nekome drugome – ponavlja Sabina stav svih malih i velikih obrtnika i vlasnika firmi koji posljednjih dana nailaze na slične situacije.

- Najveća potvrda da sam u pravu, i koja me najviše veseli, jest što me nitko od klijenata dosad nije napustio. Naprotiv, mnogi su ponavljali: "Kud su baš tebe kaznili?". Hvala svima, nadam se da će i drugi moji kolege imati ovakvih sretnih vijesti – nije mogla sakriti radost Sabina, vlasnica i jedina radnica u svome salonu, najdražem radnom mjestu na svijetu.

02. svibanj 2024 16:31