StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetveliki popis

Stup srama: ovo su političari koji se kunu u domoljublje, a odbijaju platiti kazne državi!

21. studenog 2017. - 11:41

Na početku teksta o osobama koje mjesecima i godinama ne žele platiti kaznu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa teško je suspregnuti bujicu lokalpatriotizma.

Na samom vrhu tablice, s neplaćenih 40 tisuća kuna nalazi se Željko Kerum, bivši gradonačelnik i koalicijski partner aktualne gradske vlasti, a njemu uz bok su predsjednik Gradskog vijeća Jure Šundov te Anđelka Visković – oni su tvorili dogradonačelnički tandem u Kerumovu gradonačelničkom mandatu.

Kerum je kažnjen s 40 tisuća kuna u srpnju prošle godine, jer u roku od 30 dana od prestanka zastupničke dužnosti nije podnio izvještaj o imovinskom stanju. Nije to uradio čak ni nakon što ga je Povjerenstvo podsjetilo pisanim putem. Šundov je dužan 30 tisuća kuna, a Visković upola manje: sankcija im je izrečena 10. lipnja 2014. godine zato što su kao dogradonačelnici istodobno primali plaće i dodatne naknade - on za sjedenje u skupštinama Čistoće, Prometa i Parkova i nasada, a ona zbog "sudjelovanja u radu" gradske Turističke zajednice.

Ha ha, soli na rep

Zakonodavac je i u reguliranju ovoga pitanja bio, eufemistički rečeno, nedovoljno koncentriran pa je propisao da Povjerenstvo može odrediti obustavu isplate neto plaće samo državnim dužnosnicima. Osobama koje prestanu biti dužnosnici, a ne žele platiti kaznu, Povjerenstvo može, izrazit ćemo se stručnom terminologijom, staviti soli na rep. E pa ovaj je tekst o takvima.

Idemo još malo gledati popis osoba koje ignoriraju Povjerenstvo: tu je Ivan Jakovčić, čovjek od europarlamentarne crkavice ne može izdvojiti 15 tisuća kuna kazne. Povjerenstvo mu je odmjerilo u ožujku 2014. godine zbog toga što u imovinskoj kartici 2009. godine nije upisao da je stekao neke nekretnine.

Solidno su zastupljeni ministri u Vladi Zorana Milanovića, Slavko Linić s dugom od četiri tisuće kuna, zatim Berislav Šipuš s tri i Boris Lalovac s dvije tisuće kuna. Među njima odskače Ante Kotromanović, bivši ministar obrane, o čijem je dugu prije nekoliko dana pisao Jutarnji list.

Kotromanoviću je Povjerenstvo prošle godine izreklo sankciju od 30 tisuća kuna jer je primio "nedopušteni dar" kad je privatnim letom putovao od Zagreba do Lošinja i natrag na trošak tvrtke "Jadranka" iz Lošinja. A taj trošak iznosio je oko 28 tisuća kuna, premda nije smio primiti dar veći od 500 kuna. No, Povjerenstvo može naplatiti kaznu samo od osoba koje su državni dužnosnici. Kotromanović se nakon odlaska s ministarskog položaja zaposlio u Croduxu i pritom, očito, čvrsto odlučio ignorirati odluku Povjerenstva pa je kazna ostala nenaplaćena.

A koliko ih je

Na popisu ustrajnih neplatiša su Dragutin Glavina i Josip Jagušt - dužni 15 tisuća kuna, slijede s po deset tisuća kuna Luka Denona, Slaven Kranjec, Stipe Petrina, Ana Šarić, Neven Škunca i Dragutin Vlahovac.

Za njima su Ante Baran, Marijo Paladin, Mladen Pavić, Zlatan Sremec, Ivan Švajger i Stanko Zrilić (8000 kuna), Neven Mikac i Bruno Radoš (6000 kuna), Milan Brezinšćak, Ante Klepić, Dubravka Kolarić, Borislav Kovačić, Luka Markić, Ratimir Orešković, Ivan Perhoč, Željko Pinjuh, Bruno Radoš i Vladimir Stojsavljević (5000 kuna), Sonja Borovčak, Ljubomir Božiković, Božidar Hajsok, Željko Lisičak, Branislav Petković, Ervin Radetić, Boris Šuvak, Zoran Vujanović i Vlado Žigrović (4000 kuna) – Petković ima dvije kazne s ovim iznosom – Kruno Antoljak, Mijo Bišćan, Boris Crnković, Nada Čordašić, Mladen Horvat, Miroslav Mašić, Melanija Milović, Željko Strbad, Ivica Tanjić i Sabina Škrtić (3000 kuna), Filko Cezner, Čabo Cickai, Zlatko Grabar, Davorka Hajduković, Nedjeljko Horvat, Domagoj Križaj, Josip Lozančić, Franjo Mikuš, Stjepan Pajur i Ivan Žužul (2000 kuna).

Na popisu su bili i Stanko Zrilić s još jednom kaznom i to od deset tisuća kuna te Andrea Zlatar-Violić, Šipušova prethodnica na mjestu ministra kulture u Milanovićevoj Vladi. No, oni su, kako nam je potvrdila glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić, na Upravnom sudu ishodili poništenje kazni.

01. svibanj 2024 23:07