StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProf. dr. sc. SLAVKO VUJEVIĆ

Stručnjak za munje savjetuje: ‘Počne li grmjeti, bježite iz mora! Za vrijeme nevere ne preporučuje se plivati, biti u čamcu ili loviti ribu‘

Piše Antea Burazin i Ivica Marković/SD
22. kolovoza 2022. - 08:53

 

 

 

 

 

 

 

 

Premda još uvijek nisu poznati rezultati policijskog očevida, znamo kako je posljedica silovite ljetne nevere teško ozlijeđena britanska državljanka, koja se još uvijek bori za život u splitskom KBC-u.

Četrdeset osmogodišnjakinja je u društvu kćeri najvjerojatnije pokušavala pronaći sklonište od kišnih kapi pod stablima, nedaleko od spomenika “Spomen i želja”. Upravo tu ju je udario grom, premda još uvijek ne znamo je li ona bila nedaleko od stabla ili pod njim, činjenica je da na jednom od stabala postoje oštećenja od udara.

image
SD arhiva

Imala je gošća sreće, jer joj je odmah, prije dolaska ekipa Hitne pomoći, priskočio u pomoć medicinski tehničar koji se nalazio u blizini. Čovjek je, naime, na cesti iznad Kašjuna dežurao zbog triatlonaca koji su taman tada sudjelovali na utrci “Marjanski đir”.

Muškarac je shvatio što se događa i dojurio na plažu, oživljavao je ozlijeđenu ženu do dolaska Hitne pomoći.

U tome su i uspjeli. Reanimiranu i s djelomičnim opeklinama prsnog koša, ali joj te ozljede ne ugrožavaju život, te s ozljedom glave prevezli su je na Jedinicu intenzivnog liječenja splitskog Kliničkog bolničkog centra. Liječnici sada brinu zbog drugih zdravstvenih komplikacija koje su joj se dogodile kao posljedica udara groma. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o srčanim problemima i teškoćama sa živčanim sustavom.

Nikad pod stablo

Što učiniti kada započne grmljavina i kako se najbolje zaštititi upitali smo stručnjaka Slavka Vujevića, profesora na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje na kojem predaje kolegij Zaštita od munje i uzemljenje.

- Najgore što čovjek može napraviti kada počne grmjeti jest skloniti se ispod osamljenoga stabla. Ne smije, naravno, ni plivati za vrijeme grmljavine. Osoba mora odmah izaći iz mora i skloniti se na neko sigurno mjesto. Jedna od zabluda koja se često javlja jest da se uz sebe ne smije imati mobitel. Mobiteli nemaju nikakve veze s udarima munje, niti pomažu niti škode. Također, za vrijeme grmljavine ne smije se ići na uzvišena mjesta kao ni na umjetan način povećati visinu, primjerice držanjem kišobrana s metalnom drškom. Najbolje sklonište je građevina sa ili bez sustava za zaštitu od djelovanja munje, kao i automobil s metalnom karoserijom. Svakako je bolje skloniti se i u gustu šumu nego pod osamljeno stablo - upućuje nas Vujević, a potom nam objašnjava zašto je opasno za vrijeme grmljavine biti u moru.

- Morska voda ima dobru vodljivost. Kada osoba pliva, ona strši iznad površine mora, a kada munja dođe blizu površine tla ili mora, ona udara u najbližu točku. Ako čovjeka pogodi izravno u glavu, mala je vjerojatnost da će preživjeti, a ako udari pored njega, onda može samo dio struje munje proći kroz čovjeka. Jednostavno, ne smijete stršiti iznad tla, biti u čamcu, u vodi, na planini ili nekom uzvišenome mjestu. Ako je osoba pored debla stabla, postoji mogućnost da joj struja munje preskoči na glavu, što je jednako opasno kao i izravni udar munje. Inače, dva najosjetljivija organa za udar munje su mozak i srce. Zanimljiv je primjer i udara munje u nogometni teren. Igrači nakon udara munje u teren popadaju po terenu zbog napona između stopala, ali nitko ne strada ako ga munja nije pogodila izravno. To se inače zove napon koraka - pojašnjava nam profesor te dodaje da se osobi koju je pogodila munja nakon udara smije pristupiti.

Jadno muško

Statistika stradavanja od grmljavine u prilog nikako ne ide muškarcima.

- U 84 posto slučajeva žrtve udara munje su muškarci. Žene su odgovornije i na vrijeme se sklone na sigurno mjesto - tumači Vujević.

image

Prof. dr. sc. Slavko Vujević

Za kraj imamo i kratak vodič profesora Vujevića o osobnoj zaštiti od munje:

Osoba na otvorenom prostoru izložena je velikoj opasnosti od udara munje. Tada ne smije na umjetan način povećavati svoju visinu, prije nailaska oluje treba prekinuti vožnju bicikla, vožnju na otvorenom traktoru, otvorenom automobilu ili kamionu. Ne preporučuje se plivati, biti u čamci ili loviti ribu. Trebalo bi također izbjegavati stajati pored stupova dalekovoda, kao i rukama dodirivati tlo. Držati se, svakako, podalje od osamljenih stabala. Ne dirati metalne dijelove, odmaknuti se od rijeka, jezera i drugih vodenih površina. Preporučuje se čučnuti i izbjegavati sva uzvišena mjesta.

Odmaknuti se od prirodnih hvataljki munje, odnosno tornjeva, stabala, telefonskih stupova. Ne boraviti na benzinskim crpkama tijekom olujnoga nevremena. Ako smo kod kuće, trebamo napustiti potkrovlje, unutar objekta biti u središtu prostorije, nikako blizu vrata ili prozora, ne koristiti fiksni telefon koji ima žično povezanu slušalicu na telefonski aparat.

Najbolji način zaštite od udara munje na otvorenom prostoru svakako je sklanjanje u građevinu ili u vozilo čija je karoserija u potpunosti izrađena od metala.

26. travanj 2024 12:48