StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnevesela prognoza

Stižu olujno nevrijeme i grmljavinski pljuskovi; Upaljen je crveni meteoalarm, očekuju se i poplave

Piše vijesti sd
2. studenog 2023. - 17:15

Meteoalarm je upaljen na najviši, crveni stupanj, upozorava DHMZ. Poplavljivanje je već večeras moguće u gorskoj Hrvatskoj, na sjevernom Jadranu, a onda noćas i sutra i u Lici, na srednjem Jadranu i u njegovoj unutrašnjosti. Kako ističu u DHMZ-u, građani bi trebali izbjegavati putovanja koja nisu od iznimne važnosti.

Na vrijeme u Hrvatskoj sve više utječe i duboka ciklona nad zapadnom Europom. Oluja Ciaran u četvrtak je pogodila sjever Europe snažnim vjetrovima i kišom, odnijevši jedan život u Francuskoj i zaustavivši promet zračnih luka, željeznica i trajekata, piše Jutarnji list.

Palo stablo ubilo je vozača kamiona sjeveroistočno od Pariza, a 1,2 milijuna kućanstava u Francuskoj ostalo je bez struje.

image

Na području srednjeg Jadrana i njegove unutrašnjosti te Like postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava (ilustracija)

Ivana Nobilo/Cropix

Vlasti u Finistereu u Bretanji pozvale su ljude da ostanu kod kuće kako bi izbjegli vjetrove koji dosežu brzinu do 207 kilometara na sat. Valovi u sjeverozapadnoj francuskoj pokrajini narasli su na do 20 metara, prenosi Reuters.

Na snazi je i posebno hidrološko upozorenje sektora DHMZ-a.

"Zbog prognoziranih grmljavinskih pljuskova koji lokalno mogu biti jače izraženi i praćeni obilnijom oborinom, danas na području sjevernog Jadrana i Gorskog kotara, a tijekom noći i sutrašnjeg dana i na području Like, srednjeg Jadrana i njegove unutrašnjosti, postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava."

Prekid trajektnih linija

Probleme će stvarati snažan vjetar južnog smjera. Već ima poremećaja u pomorskom prometu.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:

- trajektne linije Lopar-Valbiska, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje,

- katamaranske linije Rijeka-Cres-Martinšćica, Rijeka-Rab-Novalja, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula, Šibenik-Kaprije-Žirje,

- brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Na moru su lokalno moguće nevere, mogu se formirati i pijavice. Novi val obilne oborine stiže večeras i noćas, a već u nedjelju će nas zapljusnuti novi val.

Za danas je za riječku regiju izdano narančasto upozorenje, koje označava opasno vrijeme. Očekuju se grmljavine, jaki vjetar i kiša. Za gospićku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju na snazi je žuti alarm. Obala je cijela u narančastom.

"Prema kraju dana i u noći na petak sa zapada postupno jače naoblačenje, s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi, praćeni obilnom oborinom. Na kopnu će zapuhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu južni vjetar i jugo u jačanju na umjereno i jako, prema večeri mjestimice i olujno", stoji u priopćenju DHMZ-a.

Udari vjetra i do 120 kilometara na sat.

Već u noći na petak sa zapada kreće jače naoblačenje s kišom te pljuskovima i grmljavinom. Mjestimice pljuskovi mogu biti jače izraženi, osobito na Jadranu i u gorju, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Poslijepodne sunčanije, ali još mjestimice s kišom i pljuskovima. Umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, u gorju i na Jadranu s olujnim udarima slabjet će u drugom dijelu dana. Temperatura na kopnu većinom od 11 do 17 °C, a na Jadranu od 15 do 20 °C.

U Hrvatskoj se, ističu, očekuju udari vjetra i do 120 kilometara na sat.

Vrijeme se neće stabilizirati do kraja tjedna i uzrokovat će povišene do ekstremne vodostaje na Kupi, Savi i Dravi.

Ciklona će donijeti velike probleme i u Sloveniji. Crveno je upozorenje izdano sa sjeverozapad države.

"Zbog velike nakvašenosti postoji povećana opasnost od odrona i na dosad nezahvaćenim područjima. Iz Geološkog zavoda stoga su upozorili građane da obrate pozornost na događanja u klizištima i na pojavu promjena na tlu, objektima i padinama. "Pridržavajte se uputa civilne zaštite, posebice ako je naređena evakuacija", ističu Slovenci, piše Jutarnji list.

image

Očekuju se udari vjetra i do 120 kilometara na sat (ilustracija)

Dusko Marusic/Cropix
27. travanj 2024 08:26