StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetžupanija je samo odskočna daska

Saborska ekipa gura Ostojića za šefa SDP-a, on se ne želi izjašnjavati

Piše Marina Karlović-Sabolić
15. kolovoza 2018. - 15:10

Nakon što je nedavno pobijedio na izborima za predsjednika splitsko-dalmatinskog SDP-a, Ranko Ostojić uskoro bi se mogao naći pred novim izazovom.

Dio saborskih zastupnika socijaldemokrata smatra da bi se upravo on trebao kandidirati za šefa SDP-a na idućim unutarstranačkim izborima i, nakon Davora Bernardića, preuzeti kormilo.

Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić imaju svojih kvaliteta, ali oni su iz priče s peticijom za Bernardićev odlazak ipak izišli poraženi. Ta akcija ih je uvelike "potrošila" kao potencijalne kandidate, a uz to su još i suspendirani na dvije godine. Ranko, međutim, nema tih tereta i danas bi mogao pobijediti Komadinin klan puno lakše nego 2016. godine – smatra jedan od zagovornika ove ideje.

Sam Ostojić, barem za sada, ne želi se izjašnjavati o planovima za budućnost, a nije želio komentirati ni prijedloge da se kandidira za idućeg predsjednika SDP-a.
– Ne znam tko je to izjavljivao pa ne mogu ni komentirati. Da bi se razgovaralo o kandidaturama potrebno je ispuniti jedan preduvjet – trebaju se raspisati izbori – kratko nam je poručio Ostojić
Posljednje informacije iz SDP-a govore da još prevladava mišljenje da stranka treba izbjeći nove izbore jer bi oni mogli generirati novi val sukoba, te da bi Bernardić, ako rejting SDP-a i dalje nastavi tonuti, trebao podnijeti ostavku. U tom bi slučaju vođenje trebao preuzeti Zlatko Komadina, kao v.d.

Kontra novih podjela

– Priča o Ranku kao predsjedniku SDP-a samo je reakcija na ustoličenje koprivničkoga gradonačelnika Mišela Jakšića kao kandidata za šefa SDP-a. Za Ostojićeve simpatizere Jakšić je tek Bero poslije Bere, i oni očito žele spriječiti njegov eventualni rast – smatra jedan poznati dalmatinski SDP-ovac dobro upućen u unutarstranačke odnose.
On procjenjuje da će Ostojićeve šanse rasti u mjeri u kojoj pokaže da u splitsko-dalmatinskoj organizaciji može raditi sa svima, bez obzira na klanove.

Da Ostojić ima gorljivu sljedbu svojih simpatizera, ali i oponenata pokazali su i nedavni SDP-ovi županijski izbori. Iako je pobijedio, za njega nije glasala većina članova u splitskoj organizaciji SDP-a. Jednako tako, Ostojić je poražen i u Trogiru, drugom najvećem gradu u županiji, te na Braču, kao i u većini općina u kojima je SDP na vlasti.

– Ostojića su izabrale gubitničke SDP-ove sredine u kojima stranka nije ni blizu osvajanju vlasti. Gradovi i općine u kojima smo na vlasti većinu glasova su dali Danijelu Kukoču – upozorava jedan SDP-ovac s terena, koji smatra da Ostojić ne bi imao prevelike šanse na unutarstranačkim izborima jer je političar koji izaziva podjele, i u društvu i u stranci.
– Nama treba integrirajući faktor, ne nova podjela – zaključuje ovaj SDP-ovac.

Ima i onih koji s velikom rezervom gledaju na licitiranje s imenima kandidata za budućeg lidera socijaldemokrata, koje je uzelo maha u redovima SDP-a posljednjih dana.

– Stvari su otišle toliko daleko da se sada kalkulira i s ljudima koji nemaju niti jednu predispoziciju da budu predsjednici stranke. A piše se o njima kao o realnim opcijama. U SDP-u se danas događa uskrsnuće gomilu Bože Petrova. A svi znamo kako je prošla priča s Božom – kaže jedan zastupnik SDP-a.


RASPLET KRIZE
BERNARDIĆ DAJE OSTAVKU, KAMADINA v.d.
– U slučaju drastičnog pada SDP-ova rejtinga ili potopa na EU-izborima, Bernardića bi ljudi iz njegova klana mogli "stisnuti" da podnese ostavku, a v.d. bi postao Zlatko Komadina;
SMJENA NA STRANAČKIM TIJELIMA
– Glavni odbor može pokrenuti postupak Bernardićeve smjene i sazvati izvanrednu konvenciju na kojoj će se o tome glasati. Ovo je najmanje izgledan scenarij, a podrazumijeva dogovor Komadininih i Milanovićevih ljudi;
BERNARDIĆ OSTAJE
– Ako politički preživi do EU-izbora i ako na njima SDP dođe do 4 ili 5 mandata, Bernardić će ostati na čelu SDP-a

27. travanj 2024 08:31