StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOBRE VIJESTI

Rusi objavili: Prve doze osporavanog cjepiva protiv koronavirusa ‘Sputnik V‘ već su dostupne građanima. Evo tko će prvi dobiti cjepivo...

Piše Anita Belak- Krile
8. rujna 2020. - 10:27

Rusko ministarstvo zdravstva objavilo je kako je prva serija ruskog cjepiva protiv koronavirusa "Sputnik V" odobrena za javnu upotrebu te je već dostupna građanima.

Od mnogih osporavano cjepivo, koje je prije mjesec dana predstavljeno javnosti, a tek prije nekoliko dana dobilo i službenu potvrdu da je učinkovito, "prošlo je potrebne testove kvalitete" te je "ušlo među građane", navodi se u objavi Ministarstva zdravstva Rusije.

Ranije je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško objasnio da proizvodnja cjepiva za civilnu upotrebu u ovoj fazi znači da će biti cijepljeni oni građani iz visokorizičnih skupina, odnosno medicinski djelatnici i nastavnici, kao i da će cijepljene biti provedeno istovremeno kada i posljednja faza kliničkih ispitivanja.

Prošli tjedan u medicinskom časopisu The Lancet, objavljena je znanstvena studija u kojoj se navodi da je cjepivo "Sputnik-V" izazvalo stvaranje antitijela kod svih sudionika ranih faza kliničkih ispitivanja. Rezultati dvaju ispitivanja, provedenih u lipnju i srpnju ove godine na ukupno 76 sudionika, pokazali su da je 100 posto sudionika razvilo antitijela na novi koronavirus i da nisu imali ozbiljnih nuspojava.

Rusija je prva na svijet registrirala cjepivo u dvije faze za domaću uporabu u kolovozu, i to prije objave bilo kakvih podataka o njemu i prije početka masovnog ispitivanja.

„Dva ispitivanja u trajanju od 42 dana, koja su svako obuhvatila 38 zdravih odraslih ispitanika, nisu pokazala nikakve ozbiljne štetne posljedice među sudionicima, i potvrdila su da su kandidati za cjepiva izazvali stvaranje antitijela”, navodi se u studiji objavljenoj u The Lancetu.

Ministarstvo zdravstva Rusije navodi da je cjepivo koje je razvio Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja", prošlo testove u laboratorijima Federalne službe za nadzor zdravstvene zaštite i da je proizvedeno za civilnu upotrebu.

27. travanj 2024 04:32