StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKontroverzni Stipe

Rukovanje primoštenskog načelnika s Plenkovićem raspirilo maštu; Petrina: Istina, rukovao sam se s premijerom, ali moje loše mišljenje o HDZ-u ostaje!

10. ožujka 2018. - 14:11

Na društvenim mrežama nije manjkalo komentara o rukovanju Stipe Petrine, nezavisnog načelnika općine Primošten, s Andrejem Plenkovićem, premijerom i predsjednikom HDZ-a.

Petrina je poznat po oštroj kritici HDZ-a, pa nas je zanimalo je li nakon susreta s prvim čovjekom Vlade odlučio promijeniti politiku.

– Ta je slika tendenciozno prikazana. Išao sam u sklopu Udruge nezavisnih načelnika i gradonačelnika Republike Hrvatske, bilo nas je četrdesetak. Slika je nastala kad se premijer rukovao sa mnom, a drugom rukom me potapšao po ramenu. Ja sam mu uzvratio, ništa neuobičajeno. Meni je logično da druga politička snaga na lokalnoj sceni, a to su nezavisni, otvori komunikacijski kanal prema državnoj vlasti, jer svatko od nas ima specifičan problem. Pokušavao sam to i prije, dok sam bio u Saboru, ali nije mi uspijevalo. Ovaj put smo se okupili i urodilo je plodom. Na primjer, sada smo konačno dobili termin u Ministarstvu državne imovine zbog problema koji pokušavamo riješiti od 2015. godine. Ne vidim ništa čudno u tom odlasku u Zagreb, uvijek se zalažem za to da političari na lokalnoj razini budu odgovorni samo onima koji ih biraju. Tu nema politike, to je više komunala.

Za Plenkovića ste govorili da je sjajno odjevena vucibatina. Jeste li promijenili mišljenje?
– Nema tu promjena. Ja sam jučer, prekjučer ponavljao s govornice Županijske skupštine o HDZ-ovcima da su četnici hrvatske nacionalnosti, nacisti, bagra. Samo, ja i vi funkcioniramo u stanju koje se zove život. Ako moje komunalno poduzeće od 2004. godine ima problem s državom, a ja ne mogu doći u poziciju da razgovaram s ministrom financija jer ne pripadam opcijama koje su bili na vlasti, to je druga stvar.

A ono – dok HDZ ne umre, Hrvatska neće živjeti?
– Iza toga ja stojim. Ja sam sad izračunao da je moj župan gospodin Pauk u ništa potrošio pet milijardi i 600 milijuna kuna. Pet milijardi i 600 milijuna kuna, a on se kurči s desnu stranu Plenkovića. Sad su zaposlili deset novih ljudi, a župan nema potrebe objasniti zašto. To što sam rekao je zakon, to je činjenica, to se ne mijenja jednim posjetom.

Znači, nećete u Primoštenu vratiti ime bivšoj Ulici Franje Tuđmana?
– Bolje da umrem.

Nego, jeste li se sada pridružili Relkovićevoj inicijativi? To izgleda kao stvaranje novog Mosta.
– Po meni, Most je bio fantastična ideja iz dva razloga: prvo, to je stvarno dobra ideja, i drugo, jer je to moja izvorna ideja. Još 2009. počeli smo okupljati lokalne liste, ali govorio sam da nemamo snage da pokrijemo cijelu državu. Kad je Božo Petrov odabran za šefa Mosta, a znam da je odabran jer sam prije njega ja imao tu ponudu, počeo je okupljati ljude, a iza njega je stala mašinerija, puno ljudi iza zavjese. Ja se nikome ne priključujem, niti ima potrebe da to radim u ovo doba života.

Od koga ste imali ponudu da vodite Most?
– O tome neki drugi put.

Ima li ova vaša inicijativa planova za izbore?
– Uistinu nema nikakvih izbornih planova, ima samo volja te inicijative koja kaže – ajmo se udružiti da kao politička snaga lakše artikuliramo svoje interese pred državnim vlastima. V. Matijanić

28. travanj 2024 02:32