StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDržava šuti, roditelji u strahu

"Moja je kći imala strašne halucinacije: vrištala je, skakala i bacala se. Vidjela je vatru u sobi i vikala je da je pokojni brat ušao u nju. Krv mi se sledila u žilama!"

Piše Šibenski.hr
21. studenog 2018. - 12:55

“Dogodilo se to u noći. Vrištala je, skakala i bacala se. Vidjela je vatru u sobi, vikala je da je pokojni brat ušao u nju. Bile su to strašne halucinacije, krv mi se sledila u venama, nisam znala kako da joj pomognem”, opisuje za Glas Slavonije majka maloljetne srednjoškolke iz Ivanovca stravične prizore na koje je naišla prije nekoliko tjedana u vlastitom domu nakon što je njezina kći popušila sve popularniju ubojitu drogu koja se lažno prodaje kao osvježivač zraka.

Ogorčena je jer nitko ne rješava taj problem niti itko odgovara za ono što djeca i obitelji prolaze. “Jedno sam dijete pokopala, druga su djeca zbog stanja u državi morala otići raditi u Njemačku i Austriju, ne želim dočekati smrt još jednog djeteta, zadnjeg uz mene”, plače uplašena žena.

Ona je u čitajući tekstove o opsanoj drogi objavljene u posljednje vrijeme odlučila progovoriti o svojim iskustvima te roditelje koje poznaje, a prolaze kroz istu noćnu moru.
“Bojimo se da će naša djeca danas-sutra biti mrtva. Previše je djece izginulo u ratu i iselilo se iz Hrvatske. Govori se o natalitetu, a ovo se dopušta. Kome je to u interesu”, pita majka dodajući kako treba zabraniti uvoz i prodaju lažnih osvježivača.

Njezina je kći probala opasnu drogu jer je željela vidjeti kako se osjeća njezin dečko koji je konzumira. Kupila ju je, kaže, od punoljetne osobe iz Čepina, koja to nabavlja u većim količinama i preprodaje djeci još jeftinije nego u trgovini.
“Rekla mi je da u tih nekoliko sekundi bude kao u nekakvom snu, da zaboravi na sve probleme. Ovdje nema perspektive, i to je okidač. Mladi su nezadovoljni i u tome traže utjehu” zaključuje ona.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, koja je nakon smrti 15-godišnjaka u Zagrebu pitanje o tome kako se nositi s novim problemom postavila EK i nikada nije dobila odgovor, danas tvrdi kako zakoni uvijek kaskaju za tržištem jer kad zakonodavac navede zabranjene supstance tržište odmah ode korak naprijed. Procedura zabrane, dodala je pritom, traje puno duže od vremena u kojem se proizvedu novi proizvodi.

Za Glas Slavonije je otkrila kako će se o tom pitanju idućeg tjedna raspravljati u Bruxellesu. Prema mišljenju Borzan, specifičnosti bi u novim zakonima trebalo izbjeći i pribjeći općim definicijama kako bi se doskočilo proizvođačima i trgovcima.

27. travanj 2024 15:37