StoryEditorOCM

Premijer je do sada branio Horvatov nerad, pokazivao dišpet svima koji su tražili njegov odlazak, a sada će mu USKOK reorganizirati Vladu

Piše Marina Karlović-Sabolić/SD
19. veljače 2022. - 23:35

Kad ti ministra odveze policija, nemaš puno izbora. Ili ćeš potpisati kapitulaciju, ili ćeš potopiti vezu s inkriminiranim članom Vlade.

Andrej Plenković, naravno, ne želi pasti zbog Darka Horvata i njegovih marifetluka. Uhićivali su i prije članove vladajuće elite. USKOK je češljao župane i gradonačelnike, privodio direktore državnih tvrtki i šefove premijerskih kabineta. Hapsili su čak i bivše premijere. Doduše, ne i ministre na vlasti. Ta je čast do sada jedino pripala Ivanu Heraku, Tuđmanovu ministru turizma koji je 2000. uhićen nakon posljednje sjednice tadašnje Matešine Vlade. I koji je u međuvremenu oslobođen svih optužbi. Svi ostali pali su nakon što su sišli s dužnosti. Gabrijela Žalac, Damir Polančec, Lovro Kuščević.

Horvatu je jedinom nakon Heraka u goste došla policija dok je bio na dužnosti.

Bijeli miševi

Do sada je premijer dugo i ustrajno branio svojeg ministra graditeljstva, koji u godinu dana nije bio u stanju izgraditi nijednu kuću na Baniji. Iz aviona se vidjelo da Horvat nije kapacitiran da provede opsežan projekt obnove nakon potresa. No unatoč tome Plenković nije želio popustiti. Spominjao je i stajanje na trepavicama, busao se i u junačka koalicijska prsa, živio u uvjerenju da svojom karizmom može pokriti Horvatov nerad. I svima urbi et orbi autoritarno poručivao da prozvani ministar – ostaje.

Pa kad već iz dišpeta nije to htio učiniti on, rekonstrukciju Vlade po svoj prilici će mu napraviti USKOK.

Jer, prema neslužbenim informacijama, na udaru nije samo Horvat, nego i Josip Aladrović te SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Namještanje natječaja, zapošljavanje preko veze, zloupotreba položaja i ovlasti krimeni su koji im se navodno stavljaju na teret.

image
Ana Mandac i Darko Horvat u danima idilične poslovne suradnje
Bruno Konjevic/Cropix

Plenković je sada očito odlučio uzeti time out, vidjeti tko je sve od njegovih ministara zapravo na meti USKOK-a. I onda povući poteze. Logično bi bilo da odu ministri protiv kojih istražitelji imaju čvrste dokaze. A za premijera bi pragmatično bilo da u toj iznuđenoj rekonstrukciji smijeni i još pokojeg člana Vlade koji je na udaru afera. I tako prevenira da mu se epizoda s Horvatom za koji mjesec ne reprizira za koji mjesec. Samo s nekim drugim u glavnoj ulozi.

Ono što možda brine čak i više od priče o potencijalno korumpiranim ministrima jesu kopalovske teorije zavjere na koje se premijer očito nalijepio, pa usred dana vidi bijele miševe.

Produljenje roka

Jako mu je zasmetalo što je Horvat uhićen baš u tjednu u kojemu je premijer spektakularno uspio isposlovati produljenje roka za korištenje europskih milijardi. Osigurati kvalitetan paket mjera za ublažavanje posljedica poskupljenja energenata. Čak se i prošetati po američkom nosaču aviona usidrenom kod Splita. I sad mu je taj spektakl pokvarilo uhićenje ministra na dužnosti zbog tričarije koja se dogodila još 2018. godine?!?

Premijer je otišao čak toliko daleko da je javno zatražio da se o svemu očituje Zlata Hrvoj Šipek, osoba koju je sam postavio na mjesto glavne državne odvjetnice, svakako ne s ciljem da remeti vikende vladajućima iz HDZ-a. Ovaj put doduše nije spominjao demontere države i salama-taktiku. Ali iz svega što je u subotu rekao, moguće je da su mu i oni bili na vrh jezika.

Granica je prijeđena. Sad je samo pitanje koliko je daleko Plenković spreman ići da zaštiti sebe i svoj HDZ. I što je sve spreman pregaziti da mu više nitko u budućnosti ne pokvari vikend.

09. svibanj 2024 20:01