StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProsječna dob - 47 godina

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža upozorio: Od ulaska u EU iz Hrvatske je otišlo 525 liječnika<br />  

2. prosinca 2017. - 15:20

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Trpimir Goluža u razgovoru za Hinu o stanju hrvatskog liječništva  izjavio je, uz ostalo, kako bi se država trebala boriti za ostanak liječnika u Hrvatskoj.  HLK je, naime, utvrdila da u Hrvatskoj radi 14.394 liječnika, među kojima je 9. 649 specijalista, a njihova je prosječna dob 47 godina.

Zdravstvenim sektorom dominiraju žene, koje čine 63 posto liječnika, a samo u skupini iznad 65 godina zastupljeniji su muškarci. Također je utvrđeno da će u idućih desetak godina više od 4000 iskusnih liječnika otići u mirovinu, što je više nego ikad dosada, upozorava Goluža.

Sustav trenutno počiva na entuzijazmu liječnika i medicinskih sestara, te na radu umirovljenih kolega, jer izvan Zagreba i Rijeke ne postoji ni jedna bolnička ustanova koja ima dovoljan broj redovno zaposlenih. Svi se na neki način krpaju - neki uzimaju umirovljenike, a neki liječnike iz drugih bolnica koji dolaze dežurati, pri čemu najviše nedostaje anesteziologa i radiologa, kojih je i najviše otišlo iz Hrvatske, kaže Goluža. Od ulaska u EU iz Hrvatske je otišlo 525 liječnika.
 

04. svibanj 2024 11:15