StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzlatko trobonjača

Poznati imunolog o novom soju koronavirusa: ‘Širi se brzo, izbjegava svaku imunost... Evo što možemo očekivati‘

Piše Ivana Krnić/JL
13. travnja 2023. - 14:59

Indija se suočava s naglim povećanjem broja oboljelih od covida-19, konkretno nove podvarijante omikrona, nazvane arkturus. Riječ je o rekombinantu virusa, a ne o mutantu, pojašnjava imunolog Zlatko Trobonjača za Jutarnji list. 

Prema njegovim riječima počeo se širiti u Indiji i Singapuru, preko SAD-a, Velike Britanije, a za očekivati je da već cirkulira Europom, tako da novi soj možemo u skorije vrijeme očekivati i u Hrvatskoj.

- Istina je da je porast rapidna, a virusu u korist ide činjenica da uspješno izbjegava imunost, bilo onu nastalu cijepljenjem, preboljenjem ili kombinacijom. No, unatoč tome, činjenica da smo bili u kontaktu s virusom ipak daje nekakvu garanciju od težih oboljenja - kaže Trobonjača.

No, ipak se ograđuje kada su u pitanju osobe starije životne dobi, kronični bolesnici i imunokompromitirani.

Prema procjenama, oko 96,5 posto stanovništva je u tri godine epidemije došlo u kontakt s virusom, tako da neki veliki ‘bazen‘ onih koji nemaju nikakav imunitet ne postoji.

- Očekujem neki novi val povećanog broja oboljelih i u Hrvatskoj, ali to nije niti približno onome što smo imali u vrijeme drugih sojeva, delte, alfe...Novih sojeva će biti i dalje, ali stava sam da idemo prema endemiji koronavirusa. Ipak ne možemo reći da će ona biti bezazlena - navodi Trobonjača. Naime, uvijek s povećanim brojevima dođe i veći broj hospitalizacija i preminulih osoba.

Iz bolnica u Indiji stižu vijesti da su pod crvenim upozorenjem, a u nekim dijelovima zemlje vraćene su obvezne zaštitne maske kako bi se suzbilo eksplozivno širenje zaraze koje je u posljednjih mjesec dana poraslo 13 puta.

- Sada je već pet do šest tisuća dnevno oboljelih u Indiji, tako da je realno za očekivati iz iskustva s ranijim valovima, da će se proširiti i po ostatku svijeta - zaključuje Trobonjača.

Inače, u Hrvatskoj je broj oboljelih od koronavirusa već dulje vrijeme stabilan.

S obzirom na to ukinuta su dnevna izvješća vezana za covid, a prema posljednjem tjednom izvješću ​u sedam dana zabilježeno je 385 novih slučajeva zaraze, u tom periodu hospitalizirano je 250 osoba, od kojih su 4 osobe na respiratoru.

U posljednjih sedam dana preminule su 22 osobe, u samoizolaciji je trenutno 317 osoba, a u sedam dana testiralo se 6.303 građana.

27. travanj 2024 07:33