StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetfrancuska u suzama

Požar u Notre Dameu je stavljen pod kontrolu, ali vatra i dalje tinja; Stigle su i slike unutrašnjosti katederale, prizori u strašni!

Piše Hina, PSD
16. travnja 2019. - 10:39

Požar u pariškoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci. No, požar još nije ugašen.

Gori crkva Notre-Dame: iz čuvene katedrale u Parizu suklja gusti dim, urušio se krov i jedan od tornjeva! Vatrogasci još nisu ugasili veliki požar

Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje jednog od glavnih zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

"Najgore je izbjegnuto", izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.

Macrona je pratio i veliki broj fotoreportera, a neki od uspjeli su snimiti i unutrašnjost katedrale.

Prema prvim fotografijama vidljivo je da su se urušili dijelovi impozantnog gotičkog svoda crkve, ali dio njih i dalje stoji. U prizemlju crkve vidljiva je pak velika šteta na dijelu oko oltara.

Macron je najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.

"Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda", izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satima.

27. travanj 2024 08:27