StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVIJET NA OPREZU

Pojavila se i delta plus mutacija koronavirusa, čak se 60 posto brže širi, a sumnja se da je otporna i na cjepiva!

Piše Anita Belak Krile/SD
19. kolovoza 2021. - 18:58

Delta varijanta koronavirusa koja se prvo pojavila u Indiji i koja je višestruko zaraznija od izvornoga wuhanskog virusa trenutno je najdominantnija mutacija SARS-CoV-2 virusa u svijetu. No, iako je ta inačica koronavirusa trenutno najveća briga epidemiologa diljem svijeta zbog svoje iznimno velike prenosivosti, novi problem stvara soj delta plus koji se također pojavio u Indiji, a proširio se izvan nje.

Delta plus varijanta prvi put je izolirana u Nepalu i sadrži mutacije južnoafričke bete i indijskog delta soja. Riječ je o mutacijama - L452R i P871R.

Soj ima mutaciju na 417. mjestu u genomu proteina šiljka i koji mu daje imunoevazivnost, odnosno još jednu mogućnost za izbjegavanje imunosnog odgovora.

Novi soj, prema kliničkim promatranjima širi se gotovo 60 posto brže od standardne delta varijante i dobro zaobilazi cjepivo, pa i kod osoba cijepljenih s dvije doze može izazvati smrtne posljedice.

Ohrabrujuće je što je soj još uvijek  zastupljen u niskoj razini, međutim simptomi koje može izazvati ekstremni su u odnosu na virus iz Kine.

image
John Moore

U prvom redu  delta plus djeluje razornije na pluća i izaziva jače respiratorne poteškoće te probavne smetnje učestalije od ostalih sojeva.

Trenutno se rade kliničke studije koje utvrđuju potpune liste simptoma, a zasad su poznati simptomi:

       -  problemi s plućima

       - kratkoća daha i otežano disanje

- dugotrajnu povišena temperaturu i dugotrajan kašalj,

- probavni problemi,

- osip na koži i alergije

- suhe i vlažne oči

- gubitak apetita i mučnina

Još se istražuje koliko su postojeća cjepiva učinkovita protiv delta plus varijante, a stručnjake najviše brine to što ona  može izbjeći reakciju imuniteta. U Danskoj je ovaj soj zabilježen još početkom srpnja, a donio ga je putnik koji je stigao iz Portugala.

03. svibanj 2024 02:34