StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetFEŠTA U SPLITU

Pogledajte dugoočekivani trenutak otkrivanja Smojina spomenika, djela dvojice velikih šibenskih kipara

Piše Lucija Vujnović
19. listopada 2023. - 20:03

Nešto iza 17.30 sati otkriven je konačno spomenik Miljenku Smoji! Spomenik je otkrio Zlatko Vujović.

image

Zlatko Vujović otkriva spomenik

Nikola Vilić/Cropix

U trenutku otkrivanja spomenika, zatrubile su brodske sirene u splitskoj luci, a Matejuškom se prolomio pljesak okupljenih!

image
Lucija Vujnović

Smoje je, čim mu se otkrio spomenik, ponovo u Splitu posta faca, jer je ekipa odma nagrnila slikat se s njim, i staro i mlado, i poznati i nepoznati...

image


 

Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image

Boro Primorac i Bojan Ivošević
 

Nikola Vilić/Cropix
image

Bačo




 

Nikola Vilić/Cropix
image



 

Nikola Vilić/Cropix

U prolazu smo naletjeli na jednu gospođu koja nam je rekla kako joj se sviđa spomenik.

- Kip je ludilo, ni sama ga ne bi ovako nacrtala ovako. Super su ga skinili, a i duvan su mu smistili u ruku - zadovoljno je primjetila.

Miljenko Smoje, dalmatinski i splitski kroničar, novinar Slobodne Dalmacije i scenarist nezaboravnih serija Naše malo misto i Velo misto, konačno je na Matejuški! 

image
Nikola Vilić/Cropix
image

Herci Ganza i Ivica Puljak pored spomenika

Nikola Vilić/Cropix

Odluka o postavljanju spomenika Smoji donesena je još 2007. godine u "paketu" s još dvadeset velikana naše povijesti, javni natječaj na kojem je stručna komisija izabrala rad šibenskog kipara Ale Guberine održan je 2009.

Tek početkom ove godine gradska vlast potpisala je ugovor o izradi spomenika s Antom Guberinom, akademskim kiparom i sinom Ale Guberine koji je u međuvremenu preminuo.

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Lucija Vujnović

Guberina je kip izradio prema očevoj skici i modelu, u bronci, u sjedećem položaju s pogledom na svoj Split, prema poznatoj fotografiji Feđe Klarića na mulu Matejuške, legendarnoj lučici splitskih ribara kojima je pripadala i Smojina obitelj.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Otkrivanje spomenika trebalo je biti održano u subotu 21. listopada, četiri dana prije obljetnice kroničareve smrti, no zbog najave lošeg vremena premješteno je za danas. Smojin spomenik stigao je ove srijede iz zagrebačke Ljevaonice umjetnina na Akademiji likovne umjetnosti. 

image
Lucija Vujnović

Feđa Klarić, Smojin dugogodišnji prijatelj i suputnik posebno je emotivno doživio današnji dan.

image
Lucija Vujnović

- Smoje je čitav život na Matejuški, nije se nikad ni maka, on je ode rođen. Ode mu je ribarski brod ima i otac i dida i pradida. Spomenik imamo zahvaljujući dvojici gradonačelnika - inicirao ga je Zvonimir Puljić, a realizirao je Ivica Puljak. Hvala im svima, hvala vama, hvala ciloj Dalmaciji, jer Smoje je, ne samo najveći kroničar, nego najveći humanista šta je ovaj grad dao.

image


 

Nikola Vilić/Cropix

Njegov moto je onaj što se spominje u Velom mistu - prkos moćnome, zaštita slabome. Šta reći na današnji dan? Evo suze mi dolaze od radosti, od ponosa šta je došla čitava Hrvatska, ali ima ode svita i iz Ljubljane, Sarajeva, Kotora... koji su danas došli.

Prigrlila ga je sva publika, a to je najbolji dokaz ovog lita šta se dogodilo. Prema statistici hrvatskih izdavača knjiga među pet najprodavanijih ovog lita tri su Miljenka Smoje. Ima li većeg komplimenta? Budimo sritni šta smo živili u vrimenu Miljenka Smoje - kazao je Klarić jedva susprežući suze.

26. travanj 2024 01:55