StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPORAST CIJENE

Plitvice postaju nacionalni park s jednom od najskupljih ulaznica na svijetu: Od lipnja će skočiti na čak 300 kuna

Piše jutarnji.hr
5. ožujka 2020. - 21:05

Ulaznica za nacionalni park Plitvička jezera sada stoji 80 kuna, no u sezoni će to biti puno skuplje, pa će tako ulaznica od lipnja do kraja rujna stajati čak 300 kuna. U visokoj sezoni bit će ih potrebno kupiti putem interneta i 48 sati ranije.

Dok neki strani turisti kažu da je cijena u redu i da je pogled vrijedan toga, oni iz Finske, primjerice, ističu da je u njihovoj zemlji ulazak u takve parkove besplatan.

Turističke agencije na obali pak poručuju da im to ne odgovara, kao i da je cijena previsoka.

- Radi se o gostu koji se zadržava na destinaciji svega jedan dan. Takvi su trendovi u turizmu. Radi se o jednoj tranzitnoj destinaciji kao što je Zadar i gost zapravo nema informaciju da se za jedan takav izlet mora najaviti puno prije, rekao je za RTL Daniel Radeta, vlasnik turističke agencije iz Zadra, i dodao da cijena ulaznice od 300 kuna znači da se radi o jednom od najskupljih nacionalnih parkova na svijetu.

Za usporedbu, slapove Niagare moguće je gledati besplatno. Za najpoznatije američke nacionalne parkove Yellowstone i Grand Canyon potrebno je izdvojiti 132 kune, a za penjanje na talijanski Vezuv 75 kuna. RTL piše da je od Plitvica skuplji jedino safari u južnoafričkom Krugeru.

Iz NP Plitvička jezera visoku cijenu ipak smatraju opravdanom.

- Definitivno je to jedan od načina da se pozicioniramo, da se prikažemo u svijetu kao prirodni fenomen neprikosnovene ljepote, kaže glasnogovornik NP-a, Ognjen Borčić i dodaje da je cijena visoka samo u glavnoj sezoni te da tijekom cijele godine gratis ulaznicu mogu dobiti djeca do 7 godina, a osobe s posebnim potrebama ju mogu kupiti za 50 posto cijene.

Prošle je godine taj najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj uprihodio 403 milijuna kuna.

26. travanj 2024 23:53