StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetO SVEMU POMALO

Plenković: U Vukovaru će uz mene na Dan sjećanja biti i potpredsjednik Vlade Milošević, a za predsjednika Milanovića ne znam. To pitajte njegov ured

Piše šibenski.hr
16. studenog 2020. - 12:51

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je nakon svečanog potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.–2020. za projekt Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP) na Institutu Ruđer Bošković, stao pred novinare:

"Umjesto klasičnih Dana otvorenih vratam ovog puta je odlučeno napraviti zložbu na Zrinjevcu. Pet najvrednijih projekata financiranih iz EU su Pelješki most, LNG terminal na Krku, širokopojasni internet, zračna luka Dubrovnik i ovaj OZIP na Institutu Ruđer Bošković", uvodno je rekao premijer Plenković.

"U ovom trenutku smo na 106% ugovorenih sredstava, isplaćeno je 46% sredstava. U plusu smo za 28 millijardi, približavaju se kraju pregovori između Vijeća, EU parlamenta i komisije o novom višegodišnjem financijskom okviru", dodao je.

"Kad se sve zbroji, Hrvatska na raspolaganju ima 24,2 milijarde eura u idućih deset godina za ekonomski i društveni razvoj", naglasio je i zahvalio ministrici Tramišak.

Odgovarajući na pitanja novinara o obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara rekao je: "U Vukovaru će uz mene biti potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević te ministri Mario Banožić, ministrica Tramišak i ministar Aladrović. U Škabrnju ide ministar Grlić, ministrica Vučković i Ivan Malenica."

"Gospodin Pupovac s drugim predstavnicima SDSS-a uobičajeno dolazi u Vukovar dan ranije. Predlažem da on i drugi predsatavnici SDSS-a sami kažu o tome. Koliko znam, sutra će biti tamo", dodao je i rekao: "Mislim da je to jako važna poruka, na tragu naše politike pomirbe, gledannja u budućnost i suživota. S obilježavanjima koja su krenula dolaskom Borisa Miloševića u Knin i dalje zaokružujemo geste koje su važne i bitne za Hrvatsku u četvrtom desetljeću njezine demokracije", rekao je Plenković podsjetivši da je to postao neradni dan zahvaljujući njegovoj Vladi.

O dolasku predsjednika države Zorana Milanovića u Vukovar rekao je: "Nemam informacija, očekujem da ta pitanja postavljate Uredu predsjednika. Ne znam hoće li doći. Kad bude jasno kani li predsjednik ili ne doći u Vukovar, možemo to komentirati."

"Postoji zahtjev Stožera da ne rade ugostiteljski objekti čime se sprečavaju situacije u kojima može doći do širenja zaraze. Bitna su dva trenutka - obilježavanje u blizini vukovarske memorijalne bolnice, a drugi misa na memorijalnom groblju. Ostalo je Kolona sjećanja na otvorenom uz intenciju da se hoda u skupinama po 25 ljudi. Ako će se ljudi držati razmaka, mislim da ćemo napraviti sve potrebno", komentirao je organizaciju u Vukovaru. 

Upitan ima li Vlada stabilnu većinu u Saboru, premijer je potvrdio da, koliko on zna, stabilnost većine nije upitna.

Nije htio komentirati izjave Miroslava Škore s današnje presice, na kojoj se ispričao što je bio član HDZ-a.

Ali je, vezano uz nedavnu nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media, kazao: ​"Naši će odvjetinici uložiti žalbu u zakonskom roku. Ovo je drukčiji HDZ". 
 

26. travanj 2024 14:08