StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsjednica saborskog kluba

Plenković po prvi put javno progovorio o opstrukciji EU izbora unutar samog HDZ-a: Ima niz indicija za to, pogledajte situaciju u nekim manjim mjestima, malo neobično...

4. lipnja 2019. - 23:17

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak kako postoji niz indicija opstrukcije izbora u HDZ-u 
Nakon sjednice saborskog kluba HDZ-a, Plenković je rekao  da postoji niz indicija o opstrukciji, ali nije konkretno odgovorio na pitanje hoće li zbog slabijih izbornih rezultata biti raspuštanja pojedinih stranačkih organizacija.

"Sve ćemo temeljito analizirati i vidjet ćemo koje su mjere bitne da se stranka konsolidira kako bi pobjednički išla na iduće izbore. Ima niz indicija o opstruiraju. Malo je neobično, ako u manjim mjestima izlazak na izbore ljudi za koje se presumira da glasaju za HDZ ima 'x', a nakon toga broj glasača za neke manje izbore, za koje se također presumira da glasaju za HDZ ima 'x', a da je rezultat na izborima različit.", poručio je.

Plenković je negativno odgovorio na upit je li na sjednici kluba razgovarao s svojim zamjenikom Milijanom Brkićem kojeg je prozvao da nije u dovoljnoj mjeri sudjelovao u kampanji. "Ne, vidjeli smo se danas na parlamentarnoj većini. Kada dođe vrijeme i kada se napravi analiza razgovarat ćemo", rekao je.

Na pitanje na što je mislio voditelj HDZ-ove kampanje Robert Kopal kada je rekao da je uoči izbora za Europski parlament bilo sabotaže u samoj stranci, Plenković je ponovio da nisu zadovoljni izbornim rezultatom jer su imali plan osvojiti pet mandata i da su ih po svim aspektima trebali osvojiti. Smatra kako su na razini niza županija imali rezultate koji su bili ispod očekivanja, pa i očekivanja županijskih organizacija.

Naveo je i kako još prikupljaju sve moguće analize i izvješća sa terena koja će se proučavati narednih tjedan dana. Nakon toga će se održati sastanci stranačkih tijela kako bi vidjeli gdje su, i ako su, pogriješili.

Plenković je rekao i da su gotovo svi članovi parlamentarne većine i saborski klub HDZ-a podržali mirovinsku reformu te istaknuo da je jedna od najuspješnijih strukturnih reformi koje je obavila ova vlada i koja je, među inim, pomogla i u dobrim ocjenama agencija za kreditni rejting.

"Velika većina članova parlamentarne većine, praktički svi, i klub HDZ-a su podržali mirovinsku reformu i tu nema nikakvih dilema", odgovorio je Plenković na pitanje jesu li na sjednici saborskog kluba HDZ-a razgovarali o mirovinskoj reformi. Pojasnio je i da su na sjednici ponovili i njezine najvažnije značajke -  održivost mirovinskog sustava, povećanje mirovina, smanienje diskriminacije, pojačanje drugog mirovinskog stupa i sl.

Na pitanje kako doživljava ponašanje koalicijskog partnera Milorada Pupovca koji je glasovao za te zakone a onda je potpisao sindikalni zahtjev za referendum, Plenković je najavio da će sjesti i razgovarati sa sindikalnim predstavnicima i da je riječ o reformi koja se jako dugo i temeljito pripremala, prošla više krugova konzultacija unutar parlamentarne većine i stručnih aktera u zemlji te unutar klubova u Saboru.

"Ono što smo izglasali krajem prosinca prošle godine bilo je na bazi čvrstoga konsenzusa i punog uvjerenja da radimo jednu dobri kvalitetnu strukturnu reformu i iza toga stojimo. Tu nema nikakve dileme", rekao je Plenković.

Naći ćemo sredstva u proračunu za financiranje udžbenika za obavezne i izborne predmete

Zamoljen da komentira zahtjeve predsjednika Stanke rada i solidarnosti i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da smjeni ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak podsjetio je da je Vlada još u petak dala priopćenje vezano uz pitanja financiranja udžbenika za obavezne i izborne predmete.

"Što se nas tiče zakon je jasan i međunarodno preuzete obaveze su jasne. Mi ćemo iznaći sredstva u državnom proračunu kako bismo financirali i jedne i druge udžbenike", istaknuo je. Što se tiče zahtjeva za ostavkom ministrice Divjak, najavio je da će o tome raspraviti na užem krugu vladajuće većine.

Premijer je, upitan za komentar godišnjeg izvješća SOA-e, kratko poručio da za njega u tom izvješću nema nikakvih novosti.

01. svibanj 2024 01:18