StoryEditorOCM

Pitanje svih pitanja: koliko novca je hrvatskim građanima potrebno za život bez preživljavanja? Evo konkretne cifre...

Piše VIJESTI SD
25. veljače 2024. - 17:25

Pitanje svih pitanja u Hrvatskoj je - koliko novca je potrebno za život dostojan čovjeku, dakle život bez pukog preživljavanja, posuđivanja, ‘muljanja‘ s karticama, ulaska u minus i druge kredite?

Sve se to pitaju i na portalu Savjeti, pa navode dalje:

Prosječna plaća

Pogledajmo prvo koliko zarađujemo. Kada netko objavi tekst o prosječnoj bruto plaći te napiše da ona iznosi 1630 eura, odmah se povede polemika tko i gdje toliko zarađuje?

Pa da skratimo priču - državni službenici.

Prema Zavodu za statistiku, kada je o listopadu 2023. riječ (to su posljednji podaci kojima raspolažemo), ova gore navedena cifra odgovara prosječnoj bruto plaći državnog službenika. Prosječan neto iznos je pak 1178 eura.

Iznos o kojem mnogi mogu samo sanjati. Naime, radnici zaposleni u tekstilnoj industriji i proizvodnji odjeće imaju najnižu bruto plaću u državi, a ona iznosi 990 eura. Neto iznos je pak 756 eura. A živjeti, plaćati i jesti moraju i jedni i drugi.

Nisu samo velike razlike u plaćama s obzirom na radna mjesta. Jednaka financijska nepravda, kako je mnogi nazivaju, događa se i s obzirom na mjesto stanovanja i življenja.

Pritom po "bogatstvu" prednjači Grad Zagreb u kojem je prosječna bruto plaća za drugo tromjesečje 2023. godine zaposlenicima Grada iznosila 1917 eura, dok su isti ti gradski uposlenici u Virovitičko-podravskoj županiji ostvarili najmanji bruto prihod od 1308 eura.

Potrošnja

Prema posljednjima podacima, ovo su poskupljenja i smanjenja u odnosu na isto razdoblje protekle godine:

-Hrana i bezalkoholna pića: +8,9 %

-Alkoholna pića i duhan: +6,7 %

-Odjeća i obuća: +6,8 %

-Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva: -0,5 %

-Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva: +5,9 %

-Zdravlje: +6,5 %

-Prijevoz: +4,6 %

-Komunikacija: +5 %

-Rekreacija i kultura: +6,6 %

-Obrazovanje: +5,5 %

-Restorani i hoteli: +13,3 %

-Razna dobra i usluge: +6,5 %

Kada pak pogledamo cijenu potrošačke košarice za prosinac 2023. na razini Hrvatske, ona iznosi 947,43 eura. Odnosno, veća je od prosječne najmanje neto plaće u Hrvatskoj i to za gotovo 200 eura.

Za "normalan" bi pak život bez rasipanja, jedna obitelj trebala bi imati 2800 eura što bi joj omogućilo da dostojanstveno završi mjesec, no pod uvjetom da racionalno raspolažu svojim novcem.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

24. travanj 2024 16:43