StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLuksuz na Savi

Ovo su najskuplji kvadrati na cijelom Balkanu: "Cijena? Prava sitnica: 11.457 eura po kvadratu i pogled koji obara s nogu!"

Piše Iva Novak/JL, Dom i dizajn
14. listopada 2023. - 09:52
Prvih 11 katova zauzima hotel, a katove od 14. do 39. zauzimaju luksuzni stanovi. Na 40. će biti restoran, a na 41. vidikovac. 13. kata nema
 

Kada je agent za nekretnine Luka Stokić objavio na društvenim mrežama video snimljen u jednom stanu u Kuli Beograd, izazvao je lavinu komentara. Video su prenijeli gotovo svi mediji u regiji, a ljudi nisu mogli prestati komentirati interijer i pogled iz stana u trenutačno najskupljoj zgradi u Srbiji gdje je cijena četvornog metra vrtoglavnih 11.475 eura. To je, prema izvještaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) o stanju na tržištu nepokretnosti za prvo polugodište 2023. godine, cijena najskupljeg četvornog metra u Srbiji, u Kuli Beograd. Stan je prodan.

image

Kula Beograd

 
 Marko Edge

Pogledajte video!

 

- Kupnjom ovih stanova kupci dobivaju jedinstveni životni stil koji podrazumijeva stanovanje na najprestižnijoj adresi u gradu, kao i sadržaje i usluge hotela St. Regis - kažu iz Kule Beograd. No, krenimo redom.

Gradnja Kule Beograd počela je 2016. godine. Betonska konstrukcija dovršena je u srpnju 2021., a radovi na pročelju počeli su početkom lipnja 2022. godine, pri čemu je posebno dizajniran "curtain wall" na vrhu. Tako je Kula Beograd dobila "krunu" i zaokružila svoju prepoznatljivu "zakrivljenu" siluetu koju potpisuje međunarodna dizajnerska kuća Skidmore, Owings & Merrill Global (SOM). Završetak radova, saznajemo, predviđen je za prosinac ove godine.

 
image

Kula Beograd

 
 Marko Edge

Visoka 168 metara i s 42 kata, ova građevina službeno je najviša zgrada u Srbiji i na zapadnom Balkanu. Prvih 11 katova zauzima hotel The St. Regis Belgrade, najluksuzniji brend iz portfelja lanca hotela i rezidencija Marriott International. Katove od 14. do 39. zauzimaju The Residences at The St. Regis Belgrade, prvi brendirani luksuzni stanovi St. Regis u jugoistočnoj Europi, odnosno tek drugi na Starom kontinentu. Ukupno će biti 119 hotelskih soba i apartmana različite kvadrature te 220 brendiranih rezidencija St. Regis površine od 56 do 175 četvornih metara. Na 40. katu bit će restoran.

image

Stanovi u The St. Regis Belgrade

 
 Belgrade Waterfront
image

Stanovi u The St. Regis Belgrade

 
 Belgrade Waterfront

Na 41. katu, 155 metara iznad zemlje, nalazi se najviši vidikovac u Srbiji, s kojeg se pruža spektakularan pogled na cijeli grad i njegove znamenitosti, poput Hrama svetog Save ili planine Avale. Nadalje, na posebno dizajniranim zaslonima osjetljivim na dodir, tzv. kaleidoskopima, raspoređenim na sve četiri strane svijeta, prikazivat će se videa s informacijama o gradskim znamenitostima i atrakcijama koje su u vidokrugu. Vidikovac će biti otvoren za javnost, a do njega se stiže dizalom za samo 25 sekundi. Do lifta vodi pješački most koji povezuje Kulu s Galerijom, najvećim trgovačkim, zabavnim i gastronomskim odredištem u jugoistočnoj Europi.

image

Stanovi u The St. Regis Belgrade

 
 Belgrade Waterfront
image

Stanovi u The St. Regis Belgrade

 
 Belgrade Waterfront

Kula Beograd poznata je i po tome što je prva zgrada u Srbiji bez 13. kata. Umjesto toga, 12. kat ima dvostruku visinu, gdje su smještene tehničke prostorije, a broja 13 nema na upravljačkoj ploči nijednog od 15 dizala u zgradi. Prema istraživanju najvećeg proizvođača dizala u New Yorku, 13. kat je izostavljen s upravljačke ploče u dizalu u gotovo 90 posto hotela, a Kula Beograd očito prati taj svjetski trend. Liftovi u zgradi kretat će se brzinom oko 6 m/s, što je dvostruko brže od prosječne brzine novih dizala u Beogradu.

image

Stanovi u The St. Regis Belgrade

 
 Belgrade Waterfront

Zanimljiva je i priča o pročelju. Ovo je, naime, jedna je od rijetkih zgrada u Europi čijih se deset katova rotira 90 stupnjeva, a zbog specifične i složene geometrije zgrade nije bilo moguće primijeniti niti jedan od gotovih tipskih sustava. Fasadni sustav posebno je dizajniran i proizveden. Najviše je to izraženo na dijelu gdje se tzv. Toranj "krivi", odnosno fasadno je staklo zakrivljeno. Rotirana silueta simbolično predstavlja obližnje ušće Save u Dunav, a objektu daje dojam fluidnosti. Pročelje Kule Beograd sastavljeno je od gotovo 14.000 staklenih i drugih ploča, a do devetog kata postavljeno je specifično Birds 1st staklo s linijama koje nisu vidljive ljudima, ali su vidljive pticama. Nedaleko od Kule Beograd svake godine migriraju ptice selice. Kako se nebo reflektira u staklu fasade, te linije pomažu pticama da ne udare u zgradu. Kula Beograd ili Toranj jedna je od prvih zgrada u svijetu u kojoj je primijenjeno ovo rješenje.

image

Lobby u Kuli Beograd

 
 Belgrade Waterfront

Još jedna posebnost fasadnih stakala je i to da su spektralno selektivna, odnosno propuštaju što više svjetlosti, a smanjuju gubitke energije. Četiri uvlačne dizalice na krovu omogućuju da čišćenje kompletne fasade traje oko 55 radnih dana.

 

O PROJEKTU BEOGRAD NA VODI - ZAMIŠLJEN KAO GRAD U MALOM

Smješten na desnoj obali rijeke Save u središtu grada, Beograd na vodi je monumentalni projekt urbane revitalizacije, novo središte grada i nova međunarodna destinacija. Iako su na početku mnogi građani negativno komentirali ovaj projekt, sada se opće mišljenje, čini se, promijenilo. Ovaj projekt mješovite namjene, uz Kulu, uključuje stambene zgrade, trgovine, kafiće, restorane, otvorene i zatvorene prostore za rekreaciju, Galeriju - najveću trgovačku, zabavnu i gastronomsku destinaciju u jugoistočnoj Europi, škole, vrtiće, omiljeno beogradsko šetalište Sava Promenada, Savski park i Savski trg, najveći trg u Srbiji. Do sada je završeno 14 stambenih zgrada, do kraja godine bit će završene još tri pa će useljenih stanova biti 3600. U različitim fazama gradnje 20 je objekata. Od početka gradnje projekta do danas prodano je gotovo 6500 stanova.

Tu je i moderna tehnologija koja je ugrađena u zgradu. Zahvaljujući medijskoj fasadi, posebni datumi, događaji te brojni uspjesi tamošnjih sportaša obilježavaju se na Kuli Beograd posebno osmišljenim animacijama. Međunarodni dan žena, Valentinovo, Dan planeta Zemlje, godišnjice rođenja Nikole Tesle i Williama Shakespearea te brojni drugi događaji obilježeni su na ovaj jedinstven način. Duljina LED svjetiljki koje čine medijsku fasadu duža je od osam kilometara, a žarulje su energetski učinkovite i iznimno dugovječne.

 
 
image

Beograd na vodi

 
 Aleksandar Matić

Izgled Kule Plaze, platoa podno Kule, inspirirali su europski trgovi, a na njemu će se tijekom godine održavati najvažniji gradski kulturno-umjetnički događaji poput koncerata i izložbi, čime će postati novo mjesto okupljanja u gradu. Urbana kultura Beograda, njegova povijest, tradicija, lokalna baština i prirodno okruženje poslužili su kao inspiracija za dizajn Plaze. Neki elementi, poput drvenih klupa, posebno su dizajnirani za okruženje Kule Beograd, a znakovi, rasvjeta i drugi elementi pažljivo su birani kako bi se uklopili u cjelinu. Shema prirodnog kamena i popločavanja slijedi složenu geometriju, povezujući otvoreni prostor i zgradu. Ovaj obrazac popločavanja počinje od Kule Beograd i završava na rijeci, savskom šetalištu i okolnim zgradama, čineći plato središnjim mjestom okupljanja. Trećina platoa bit će ozelenjena, što će činiti savršeno mjesto za odmor zaštićeno od sunca danju, a noću će biti posebno osvijetljeno, stvarajući specifičan ugođaj. Za biljke je zadužen poznati Bruns u Njemačkoj, poznat po iznimnoj kvaliteti sadnica, a zanimljivo je da se tamo nabavljaju biljke za vrtove palače Versailles te za pariški Disneyland. Za projektiranje Plaze zadužena je, pak, tvrtka SWA Group.

Kula Beograd počiva na velikoj betonskoj ploči, čija je debljina na mjestima 6,5 metara. Ploču su izlijevali 42 sata bez prestanka i utrošili oko 5000 kubika betona. Ovo je najveća količina betona izlivena u jednom komadu u Srbiji i regiji. Ukupno je ugrađeno gotovo 900 tisuća kilograma armature.

image

Beograd na vodi

 
 Aleksandar Matić

Za kraj, važno je napomenuti da se Kula Beograd nalazi u centralnom dijelu Beograda na vodi, u prvom redu do Save. Belgrade Waterfront je prva tvrtka koja je na srpsko tržište donijela koncept brendiranih luksuznih apartmana koji uključuje sve prednosti istoimenog hotelskog brenda poznatog po tradiciji inovativnosti i posvećenosti besprijekornoj usluzi. Stanari The Residences at The St. Regis Beograd imat će pristup umirujućem spa centru s bazenom, sobama za masažu, saunom i modernom teretanom. Interijer karakterizira izvrstan dizajn koji spaja najkvalitetnije materijale i prirodne tonove u kombinaciji s brončanim elementima.

26. travanj 2024 10:13