StoryEditorOCM
Hrvatska i svijethrvoje bujas

Ovaj Šibenčanin preko noći je postao lider ugroženih privatnika: Prijetilo nam je da za tri mjeseca imamo ‘spaljenu zemlju‘

Piše Branimir Periša
24. travnja 2020. - 12:55

 

 

 

Državna inspekcije ne samo da se ponijela kao slon u trgovini porculanom, nego je nemilice kažnjavajući onoga i još niz drugih zbog stola postavljenog na javnoj površini u običnu frazu pretvoreno obećanje poput “časne pionirske” da će Državna inspekcije biti partner poduzetnicima. Srećom po ljude i njihove gotovo pa odumrle poslove na respiratoru, rješenja su povučena; em je takav postupak hitac u stopalo Vladi i njezinim proklamiranim mjerama, em inspektori više nemaju kud sve i da hoće „šmirati“, kak’ bi rekli Zagrepčanci, barem otkako se čuje za Glas poduzetnika, prvotno inicijativu poniklu na Fejsbuku, a ovih dana preraslu u udrugu s više od pet tisuća članova na čelu s Hrvojem Bujasom, poduzetnikom porijeklom iz Šibenika. Bujas je naime, svome članstvu obećao da će udruga stalno puhati za vratom Vladi i njezinu aparatu u nastojanju da reforme u vezi s poduzetnicima i organizacijom administracije za koje se zalažu uistinu uhvate korijena i potaknu cjelokupni društveni oporavak zemlje u narednim godinama.

- Ovaj incident s upravo drakonskim kažnjavanjem 20-tak ugostitelja, umjesto savjetovanjem ili najviše izricanjem opomena kada nepravilnosti nisu teške unutar ionako nejasno definiranih uvjeta poslovanja u epidemiji, samo govori koliko su mali poduzetnici nezaštićeni od proizvoljnosti inspekcija, ističe Hrvoje Bujas za Šibenski dan nakon što je o tome slučaju dao izjavu za nacionalne televizije. Kako govori, udruga u najskorije vrijeme otvara posebni kanal za pritužbe na rad državnih organa i inspekcije i sve će ih razmatrati. Prinuđeni su, jer institucionalizirane cehovske organizacije, poput HOK-a te HGK, koje poduzetnici skupo plaćaju bez mogućnosti izbora, ne štite njihov interes, napominje Bujas uz pitanje: „A gdje su sada?“.

Javni sektor

Jer, Glas poduzetnika iznio je u javnost recentne slučajeve kažnjavanja ugostitelja, kao što je ta inicijativa, za razliku od HOK-a i HGK prvi paket Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu ocijenila krajnje neadekvatnim i o tome glasno progovorila u javnosti. Hrvoje Bujas postao je poznat široj javnosti tek nakon što je postao frontman Glasa poduzetnika. Dotad je puno poznatiji od svoga tvorca, izuzmemo li brojne poduzetničke seminare na koje ga kao uspješnog poduzetnika pozivaju za predavača - bio njegov brend „Crno jaje“, popularna internetska platforma zvučnog imena na kojoj je, do nevolje s epidemijom koronavirusa kolala živa kupoprodaja poduzetničkih usluga. Sada je „Crno jaje“ na svega pet posto donedavnog prometa, nekolicina od 20 zaposlenika koliko ih ima u dvije tvrtke obuhvaćena je Vladinim mjerama, a od tri brenda iz krila njegove dvije tvrtke, srećom raste internetska platforma osiguraj.me za on line osiguranje vozila. Go home, platforma za nekretninske poslove u istoj je poziciji s „Crnim jajetom“ – svi su poslovi zastali.

Kako je kritičan prema skupom, glomaznom i nedovoljno efikasnom javnom sektoru, ne štedi ni kolege poduzetnike ukoliko ne vide dalje od sebe u situaciji koja je mogla biti puno težom da Vlada nije uočila neadekvatnost prvih mjera u ožujku te ih ispravila u travanjskom paketu odlučivši spašavati radna mjesta u zemlji. A ne poduzetnike, jer kako veli Bujas, inače diplomirani ekonomist koji je iz javnog sektora prešao u poduzetničke vode, oni ne traže da ih se spašava, nego rastereti.

- To je dobra, vatrogasna mjera što se vidi i po tome da nema masovnog prijavljivanja na HZZO. Da Vlada nije odriješila kesu i mjerom obuhvatila 500.000 zaposlenih, sada bi polovica od njih bila na burzi rada i sljedeći bi problem bio s otplatom kredita: za tri mjeseca imali bismo ‘spaljenu zemlju’, siguran je Hrvoje Bujas i napominje da je ta crna slika stanja u zemlji zasad jedino odgođena ukoliko se ništa ne dalje ne poduzme. Nitko ne očekuje da će se za tri mjeseca išta trajno razriješiti, no dobili smo to razdoblje kao predah da sagledamo sljedeće korake, opet povezane uz epidemiju koronavirusa i to hoće li se situacija koliko-toliko normalizirati dok se ne pronađu lijek ili cjepivo. Dugotrajnije rješenje ovisit će o čitavom nizu faktora i odluka u narednih nekoliko godina. Zasad, umjesto panike u društvu, imamo čak umjereni optimizam, što je svakako dobro. Glas Poduzetnika inače je protiv svakog sijanja panike, što nikome ne donosi dobro.

Siva zona

Treba realistično stajati na zemlji, biti svjestan teškoća, ali s optimizmom gledati da ćemo ih prevladati, govori Bujas. Kao što on i drugi poduzetnici trebaju smisliti efikasan plan za spas svojih poslova i tvrtki i krenuti od nule, tako i država u ovoj krizi ima priliku napraviti „restart“ vlastite organizacije i cijelog društva da bi za koju godinu bilo svima bolje.

Oni poduzetnici koji su u sivoj zoni iz toga svakako trebaju izaći, a javni sektor treba reorganizirati sebe sama. To nije nikakvo zaoštravanje stvari u teškim vremenima, niti zahtjev za bezglavim smanjivanjem plaća javnom sektoru kako netko možda misli, nego je argumentirano otvaranje tema da bismo u nekom srednjoročnom razdoblju postali bolje društvo, objašnjava Bujas.

Sustav je krivo posložen, smatra i opisuje ga kao veliku ložionicu novca u kojoj su silne milijarde otišle u brodogradnju i poljoprivredne poticaje za sve i svašta da bi iz godine u godinu bilo sve lošije. Sada, međutim, Bujas ocjenjuje da prvi put imamo mjere koje spašavaju zemlju da ne kolabira.

- Dobili smo dovoljno vremena da se saberemo, da sagledamo što je s turizmom, poljoprivredom, proizvodnjom, da gospodarstvo oslobodimo prekomjernih nameta, da javni sektor dobrim dijelom postane E-upravom, od poreznog do pravosudnog sustava. To će na kraju ovisiti o svima, o politici najviše, napominje naš sugovornik. Dosad ni jedna Vlada nije napravila što je trebalo, reforme su pometane pod tepih, a potreba za bolnim rezovima došla je izazvana vanjskom silom i to je realnost. Iz ovoga svi trebaju izvući pouku: poduzetnici će se prilagoditi, neki će propasti, a novi će doći i život ide dalje

Malo poduzetništvo

Nitko iz privatnog sektora siguran je Bujas, nema ništa protiv plaćanja poreza da bi javni servis bio efikasan u službi građana i gospodarstva. Sada se sve može, vidi se, s E-sustavom, a mi ćemo i dalje postavljati realna pitanja i čekati odgovore. Glas poduzetnika nikad nije jedino napadao, pritiskao ili kritizirao ne nudeći rješenja. Vodimo argumentirani dijalog poput svih u demokratskim društvima, pa ako netko iz javnog sektora ponudi rješenje dobro za sve nas, nema problema, samo naprijed, poručuje Bujas. Smatra da je došlo vrijeme da se dade prilika novim ljudima, ako imaju volje, hrabrosti i znanja, pa i ako dolaze iz etabliranih stranaka a nisu dosad imali priliku iskazati se.

- I premijer Plenković je uostalom, izbacio nove mjere kada je shvatio da prvi paket nije odgovor na težinu situacije. Hoću reći, pojašnjava Bujas, da će ovo vrijeme na površinu izbaciti heroje i gubitnike bez obzira na to što su bili prije ove epidemije i kojoj su stranci pripadali. I stranke će se trebati prilagoditi jednako kao građani i javni sektor. Neće samo poduzetnici, nego cijelo društvo. Ili svi, ili nitko – ne lažna solidarnost, nego ćemo svi napraviti iskorak ili će sutra biti doista loše, s ovih 500.000 radnika obuhvaćenih mjerama Vlade na burzi rada. A čini mi se da dosta građana misli isto, iznosi naš sugovornik.

Naglašava da se Udruga Glas Poduzetnika neće se baviti politikom u smislu kandidiranja na izborima i strančarenja, objašnjava Bujas koji nije član ni jedne stranke. U njihovu članstvu ima pripadnika najrelevantnijih stranaka i slažu se u najvećoj mjeri oko svih pitanja odnosa države prema poduzetništvu. Za mjesec dana postali su jaka grupacija koja neće dopustiti da se zakoni donose a da se ne konzultira dobar broj poduzetnika, a fokus će im i dalje biti na promicanju ideje malog poduzetništva i lobiranju da se uvaži što više njihovih prijedloga budu li dobri, dakako.

- Politika nas ionako previše dijeli, a sada pričamo i radimo na budućnosti, što je dobro, kaže ovaj “ponosni Šibenčanin na privremenom radu u Zagrebu”. I ocjenjuje da većina naših građana pokazuje pozitivno lice: ujedino se kada nas stisne nevolja.

28. travanj 2024 15:28