StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnova direktiva EU-a

Obvezni plaćeni očinski dopust bit će novina u Hrvatskoj: očevima najmanje 10 dana plaćenog dopusta

Piše Anita Belak-Krile
26. siječnja 2019. - 14:56

Vijeće EU-a i Europski parlament postigli su dogovor o novoj direktivi o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika.

Prema direktivi, muškarci će moći dobiti minimalno deset dana plaćenog očinskog dopusta nakon rođenja njihova djeteta.

Također uvodi se i novo pravo radnika, skrbnički dopust prema kojem će zaposleni imati pravo na pet radnih dana godišnje plaćenog dopusta za skrb o bližim srodnicima kojima je potrebna pomoć zbog zdravstvenih razloga.

Obvezni desetodnevni plaćeni očinski dopust bit će novina kako u Hrvatskoj, tako i Austriji, Cipru, Češkoj, Njemačkoj i Slovačkoj.

Kao i kod svih europskih direktiva, potrebno je određeno vrijeme dok one prođu proceduru implementiranja u domaće pravosuđe, a u ovom slučaju to će vjerojatno potrajati čak tri godine.

Kućanski poslovi

– Očekuje se da bi glasanje o direktivi u Europskom parlamentu bilo u ožujku, a nakon toga ide na Vijeće. Ako sve bude išlo optimalnim redoslijedom, države članice imat će rok siječanj ili lipanj 2021. godine za transponiranje ovih odredbi u nacionalno zakonodavstvo. Hrvatska obično u zakonima ima predviđene uredbe koje definiraju nacionalne specifičnosti, što u našem slučaju znači 2022. godina za punu implementaciju – objašnjava zastupnik u europskom parlamentu Davor Škrlec.

Prema Eurostatu, žene u Europi kao glavni razlog neuključenosti na tržište rada navode brigu o djeci ili dugotrajno bolesnim rođacima. Istraživanja, osim toga, pokazuju da Europljanke na kućanske poslove troše dvostruko više vremena nego njihovi partneri, čak i onda kada su muškarci nezaposleni a žene rade.

U Europskoj uniji nadaju se da će pravo na očinski dopust potaknuti muškarce na ujednačeniju podjelu obveza skrbi u odnosu na žene, te omogućiti rano stvaranje emocionalne veze između očeva i djece.

Iako će još puno vode proteći dok očevi u Hrvatskoj dobiju pravo plaćenog dopusta, Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, zadovoljan je što se ipak nešto pokrenulo.

Pravo djeteta

– Radi se o vrlo značajnoj direktivi kojom se, prije svega, štiti pravo djeteta na skrb oca i koja je ujedno usmjerena na promicanje ravnopravnosti spolova. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja Europske unije koja još uvijek nema regulirano pravo na očinski dopust. Nadamo se i vjerujemo da će direktiva biti što prije implementirana u hrvatsko zakonodavstvo – kaže Čanić.

Navodi kako su u zemljama članicama EU-a, koje su prepoznale i već dulji niz godina pružaju podršku očevima u brizi nad djecom, istraživanja pokazala da postoji izravna veza s porastom broja novorođene djece kao i većom stopom radno aktivnih žena.

Ovom europskom direktivom jača se postojeće pravo na četiri mjeseca roditeljskog dopusta, određivanjem dva mjeseca neprenosivog dopusta za roditelje i uvođenjem naknade za ta dva mjeseca u iznosu koji će odrediti države. Četveromjesečni plaćeni i neprenosivi roditeljski dopust unaprijedit će dosadašnja prava u Bugarskoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.

U hrvatskom zakonodavstvu imamo propisana dva mjeseca neprenosivog roditeljskog dopusta za očeve. No, taj roditeljski dopust koristi vrlo malo očeva, tijekom 2017. godine na njemu ih je bilo samo 2013.

Koliko traje očinski dopust u Europi

Slovenija
očinski dopust od 30 dana
Finska
devet tjedana, uz 70 posto plaće
Portugal
pet tjedana, cijela plaća
Španjolska
četiri tjedna, puna plaća
Francuska, Danska i Estonija
dva tjedna, puna plaća
Belgija i Bugarska
dva tjedna, 90 posto plaće

27. travanj 2024 23:39