StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIMA LI KRAJA?

Novi soj korone, koji je 56 posto zarazniji od virusa iz Wuhana, iz Britanije stigao u Njemačku. U većoj je mjeri zarazan i za djecu

Piše PSD.
24. prosinca 2020. - 19:13

Novi soj koronavirusa koji se brzo širi u Velikoj Britaniji prvi je put potvrđen u Njemačkoj.

Objavila je to u četvrtak njemačka savezna država Baden-Wuerttemberg.

Zaražena osoba doletjela je u Frankfurt iz londonske zračne luke Heathrow 20. prosinca kako bi posjetila rodbinu, a nakon dolaska je utvrđeno da je pozitivna na koronavirus.

Genetska analiza uzorka u berlinskome laboratoriju pokazala je da se radi o soju B.1.1.7. Ovo je prvi poznati slučaj u Njemačkoj.

Osobu koja je u međuvremenu razvila blage simptome, članovi obitelji automobilom su odvezli iz zračne luke i od tada je izolirana u obiteljskom domu u Baden-Wuerttembergu. Tri osobe koje su bile u bliskom kontaktu s tom osobom također su u karanteni.

Soj B 1.1.7 otkriven je prvi put sredinom listopada kada su znanstvenici konzorcija Cog-UK očitali genetski kod koronavirusa u dva uzorka prikupljena u Kentu i Londonu. Bili su iznenađeni kad su otkrili čak 17 mutacija u odnosu na originalni soj koronavirusa iz Wuhana. Od tih 17 mutacija, osam je na genu koji kodira ključni Spike protein pomoću kojeg virus ulazi u stanicu.

Prema najnovijim istraživanjima nova mutacija je 56 posto zaraznija. Međutim, nema znanstvenih dokaza da je novi soj virusa smrtonosniji od dosadašnjih.

"To znači da će uskoro prevladati i zahtijevati čvršće mjere kontrole, povećati prag imuniteta cijepljenja krda i brže napuniti bolnice - smatra prof. Igor Rudan.

{facebook}{/facebook}

Za razliku od prethodnih sojeva koronavirusa, djeca su podložna zarazi ovoj varijant u istoj mjeri kao i odrasli.

- Postoji nagovještaj da novi soj ima veću sklonost zaražavanju djece od dosadašnjih. Nismo utvrdili što je uzrok tome, ali to možemo iščitati iz podataka koje zasad imamo - rekao je epidemiolog Neil Ferguson, profesor na Imperial Collegeu u Londonu.

Zbog toga Velika Britanija najavljuje da bi škole i tijekom siječnja u toj državi mogle ostati zatvorene.

Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije za COVID-19, pozivajući se na britanske analize, poručila je da novi soj koronavirusa, iako je zarazniji, ne uzrokuje teže oblike bolesti, niti više smrtnih slučajeva. 

{embed_photo}1790298{/embed_photo}

27. travanj 2024 23:37