StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPomaknite kazaljke:

Noćas završava ljetno računanje vremena, ali vozači počinju paliti dnevna svjetla na vozilima tek od 1. studenoga

26. listopada 2019. - 17:28

U nedjelju, u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag, i počinje zimsko računanje vremena-javila je Hina. Kazaljke se pomiču za jedan sat unatrag, tako da se 3 sata računa kao 2 sata.
Zimsko računanje vremena trajat će do 31. ožujka 2020. godine.

Pomicanje sata odrazit će se i na željeznički promet, gdje su Hrvatske željeznice (HŽ) objavile kako su organizirale posebna dežurstva osoblja kako bi se svi automatski uređaji namjestili na novo vrijeme.

- U željezničkom će prometu zbog pomicanja vremena tri vlaka biti zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu, u skladu s voznim redom. Riječ je o brzim vlakovima na relacijama Split – Zagreb Glavni kolodvor – Split i Vinkovci – Zagreb Glavni kolodvor- stoji u priopćenju HŽ-a.

Također, prema pravilu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozači automobila više nisu dužni paliti dnevna svijetla s početkom zimskog računanja vremena, već to moraju raditi od 1. studenog. Praksa pomicanja sata uskoro bi trebala otići u povijest jer je Europski parlament podržao prijedlog kojim se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata i zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena, što bi trebalo započeti s 1. travnjem 2021.

30. travanj 2024 23:23